Komposer Wan Zul meninggal dunia akibat jangkitan kuman

Allahyarham Wan Zulkifli atau lebih dikenali sebagai Wan Zul meninggal dunia awal pagi Khamis di Hospital Kemaman. - Foto Facebook Wan Zulkifli
Allahyarham Wan Zulkifli atau lebih dikenali sebagai Wan Zul meninggal dunia awal pagi Khamis di Hospital Kemaman. - Foto Facebook Wan Zulkifli
A
A
A

KEMAMAN - Komposer lagu popular kumpulan Iklim, Wan Zulkifli Che Wan Abdul Ghani atau lebih dikenali sebagai Wan Zul meninggal dunia di Hospital Kemaman di sini awal pagi Khamis.

Adiknya, Che Wan Zuhaini, 58, berkata, Wan Zul, 61, yang sebelum ini dilaporkan kritikal menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 2.20 pagi disebabkan jangkitan kuman pada paru-paru akibat melioidosis.

Menurutnya, Allahyarham dimasukkan ke hospital pada 2 Oktober lalu selepas demam dan batuk teruk, selain pernah ditidurkan sebanyak dua kali sepanjang rawatan.

"Arwah sebelum ini terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan dan ditidurkan selepas tahap kesihatannya merosot.

"Arwah kembali stabil pada Sabtu lalu dan sudah boleh bercakap serta menunjukkan respons yang baik, namun dia sekali lagi ditidurkan pada Isnin kerana keadaannya kembali merosot," katanya ketika dihubungi di sini pada Khamis.

Che Wan Zuhaini berkata, dia difahamkan penyakit kencing manis yang dihidapi Allahyarham menyebabkan antibodi badannya semakin lemah serta tidak mampu melawan jangkitan kuman.

Katanya, jenazah Allahyarham kini berada di hospital dan akan dibawa pulang ke kediamannya di Kampung Baru Kijal.

"Arwah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kijal selepas solat Zohor nanti," katanya.

Artikel Berkaitan:

Allahyarham Wan Zul meninggalkan seorang isteri, Tengku Siti Famah dan sepasang anak iaitu Che Wan Nursyikin dan Che Wan Nuradli.

Sepanjang kariernya, Allahyarham menghasilkan lagu popular kumpulan Iklim antaranya Suci Dalam Debu, Aduhai Seribu Kali Sayang dan Biografi Cinta Luka.

Allahyarham turut mencipta lagu yang turut didendangkan kumpulan dan penyanyi lain seperti Hanya Satu Persinggahan (Ekamatra), Antara Sutra Dan Bulan (Damasutra), Kerana Takdir (Saleem), Itulah Cintaku (Ilusi) serta beberapa lagu lain.