YES mohon lebih banyak insentif percepat rangkaian 5G

YES mohon kerajaan pertimbang pengenalan lebih banyak insentif di bawah Bajet 2023 bagi percepat penggunaan rangkaian 5G di negara ini. - Foto 123rf
YES mohon kerajaan pertimbang pengenalan lebih banyak insentif di bawah Bajet 2023 bagi percepat penggunaan rangkaian 5G di negara ini. - Foto 123rf
A
A
A
YTL Communications Sdn Bhd (YES) memohon kerajaan untuk mempertimbangkan pengenalan lebih banyak insentif di bawah Bajet 2023 bagi mempercepatkan penggunaan rangkaian 5G di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif YES, Wing K Lee berkata, rebat cukai yang disasarkan kepada pengguna mampu mendorong pemilikan peranti 5G, sementara penawaran insentif kepada perniagaan bagi penggunaan 5G boleh meningkatkan pendigitalan ekonomi.

Selain itu, untuk memanfaatkan sepenuhnya kelebihan rangkaian 5G, Lee mencadangkan agar agensi dan entiti kerajaan juga perlu diberi peruntukan atau dana untuk menerima pakai 5G.

"Daripada 30 peratus liputan penduduk hari ini, kami menjangkakan liputan 5G akan mencapai 40 peratus menjelang akhir 2022, dan berkembang secara meluas pada 2023 ke arah mencapai sasaran pada 80 peratus menjelang 2024.

"Berdasarkan trajektori ini, kami yakin penggunaan 5G secara arus perdana akan bermula pada 2023, dan 5G digunakan merentasi semua sektor ekonomi," katanya kepada Bernama di sini.

Lee menganggap bahawa rangkaian 5G akan mewujudkan platform untuk pembangunan yang mampan.

"Kami teruja untuk menerajui dan menjadi yang pertama melancarkan 5G di Malaysia serta komited untuk menyampaikan visi 5G kami dalam melaksanakan ekonomi digital untuk semua," katanya.

Pandangan Lee turut disokong oleh penganalisis utama GlobalData Alfie Amir yang menekankan bahawa Bajet 2023 harus menumpukan kepada mempercepatkan penggunaan 5G untuk memacu ekonomi negara dengan mendayakan aplikasi baharu kepada pengguna dan perusahaan.

Beliau berkata, ini boleh membuka jalan untuk realiti gabungan robot dan kenderaan autonomi serta menarik syarikat teknologi global untuk melabur di negara ini dan bekerjasama dengan pemain tempatan.
Artikel Berkaitan:


"Selain itu, teknologi itu juga boleh membantu kerajaan merapatkan jurang digital melalui perkhidmatan akses wayarles tetap di kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan," katanya.

Alfie Amir menyatakan bahawa GlobalData’s Malaysia Telecom Forecast menganggarkan penggunaan 5G akan menyumbang 6 peratus daripada jumlah langganan mudah alih menjelang akhir tahun 2023.

"5G akan memacu inovasi perkhidmatan syarikat telekomunikasi dan membolehkan pelbagai aplikasi baharu untuk kedua-dua segmen pengguna dan perusahaan," tambahnya.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa awal bulan ini berkata, kerajaan akan memastikan pelaksanaan perkhidmatan rangkaian mudah alih 5G berjalan mengikut perancangan.

Empat pengendali rangkaian mudah alih (MNO), iaitu YES, Celcom Axiata Bhd, Digi.com Bhd, dan Telekom Malaysia Bhd (TM) telah bersetuju untuk melanggan saham Digital Nasional Bhd (DNB) bagi pelaksanaan 5G di Malaysia. - Bernama