Bekas Ketua Cawangan Pas meninggal dunia ketika tunai solat Maghrib

Mohd Radzi (dalam bulatan merah) rebah dalam keadaan bersujud ketika rakaat pertama solat Maghrib berjemaah di Masjid Mukim Kenor, Kuala Krai. - Foto Masjid Mukim Kenor
Mohd Radzi (dalam bulatan merah) rebah dalam keadaan bersujud ketika rakaat pertama solat Maghrib berjemaah di Masjid Mukim Kenor, Kuala Krai. - Foto Masjid Mukim Kenor
A
A
A

KUALA KRAI - Bekas Ketua Cawangan Pas Kampung Kenor meninggal dunia ketika menunaikan solat Maghrib secara berjemaah di Masjid Mukim Kenor, di sini, pada Khamis.

Mohd Radzi Ibrahim, 63, secara tiba-tiba rebah ketika rakaat pertama solat di masjid itu pada jam 7.20 malam.

Imam Tua Masjid Mukim Kenor Ahmad Fadhil Zamani berkata, ketika hendak rukuk, beliau yang sedang mengimamkan solat Maghrib itu tiba-tiba terdengar bunyi kuat seperti objek jatuh.

Katanya, berdasarkan pemerhatian menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan Mohd Radzi tidak sempat rukuk tetapi terlebih dahulu rebah dalam keadaan bersujud sebaris dengan jemaah lain yang sedang solat.

“Seorang jemaah berhenti daripada solat dan segera membantu membaringkan Mohd Radzi yang sudah tidak sedarkan diri.

“Saya menghubungi talian kecemasan 999 dan pegawai perubatan yang tiba memeriksa Mohd Radzi mengesahkan dia sudah meninggal dunia,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, pada Sabtu.

Menurut Ahmad Fadhil, mangsa mempunyai sejarah penyakit jantung.

Dalam pada itu, katanya, arwah seorang yang sangat pemurah dan sentiasa berebut membayar harga makanan dan minuman sahabat-sahabatnya semasa di kedai makan.

Artikel Berkaitan:

“Arwah memang solat berjemaah lima waktu di masjid dan setiap hari mengamalkan membaca 40 kali surah al-Ikhlas selain seorang yang sangat berpegang teguh pada janji.

“Kita tidak tahu amalan rahsia arwah hingga membawa kepada kematiannya secara husnul khatimah (mati dalam keadaan beribadat dan pada malam Jumaat),” katanya.

Menurutnya, jenazah lelaki itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tengah Kuala Krai selepas solat Jumaat.