Mahkamah Agung Pakistan pecat Hamza Shehbaz sebagai ketua menteri

Hamza Shehbaz
Hamza Shehbaz
A
A
A

NEW DELHI - Mahkamah tertinggi Pakistan pada Selasa malam memecat anak Perdana Menteri Shehbaz Sharif, Hamza Shehbaz sebagai Ketua Menteri wilayah Punjab dalam satu keputusan yang mengejutkan.

Mahkamah Agung memutuskan bahawa keputusan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Punjab Dost, Mohammad Mazari menolak 10 daripada 186 undian yang memihak kepada pesaing Hamza, Chaudhry Parvez Elahi, 76 adalah tidak sah.

Hamza, 47, mengangkat sumpah sebagai ketua menteri pada 23 Julai, sehari selepas beliau diumumkan sebagai pemenang pengundian kontroversi di Dewan Punjab.

Parvez dari Pakistan Muslim League-Quaid (PML-Q) disokong oleh parti bekas perdana menteri Imran Khan Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), parti tunggal terbesar dalam dewan wilayah itu.

Timbalan speaker, yang mempengerusikan sesi itu, menolak 10 undi ahli parlimen PML-Q, berkata beliau mempunyai surat daripada ketua parti mereka Chaudhry Shujaat Hussain menyokong Hamza.

Shujaat, yang merupakan sepupu Parvez, adalah presiden parti tetapi bukan ahli dewan.

Sajid Ahmed Khan Bhatti, ketua parlimen PML-Q dalam Dewan Punjab dan rakan-rakannya secara rasmi menyokong Parvez dan memberikan undi yang memihak kepadanya.

Parvez mencabar keputusan pemilihan Hamza itu di mahkamah.

Mahkamah Agung yang terdiri daripada Ketua Hakim Negara Umar Ata Bandial dan hakim Ijazul Ahsan dan Munib Akhtar pada Selasa menyelesaikan isu mengenai siapa yang diberi kuasa untuk memberi arahan kepada ahli dewan semasa undi dewan berlangsung.

Seluruh negara meraikannya dan penyokong PTI menyambut baik keputusan itu yang membuktikan bahawa Liga Muslim Pakistan-Nawaz (PML-N) pimpinan Hamza tidak mempunyai majoriti untuk memerintah wilayah paling ramai penduduk dan penting dari segi politik di Pakistan.

Menurut laporan media Pakistan, mahkamah mengisytiharkan semua pelantikan yang dibuat oleh Hamza tidak sah dan memerintahkan anggota kabinetnya untuk mengosongkan pejabat mereka, menurut laporan media Pakistan.

Parvez hadir ke Islamabad dan mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Punjab di hadapan Presiden Arif Alvi pada awal pagi Rabu.

Gabenor Punjab sebelum ini enggan menerima angkat sumpah itu, menurut media Pakistan.

Perebutan kuasa di Punjab adalah sebahagian daripada perebutan politik antara PTI pimpinan Imran dan pakatan PML-N yang diketuai bekas perdana menteri Nawaz Sharif, yang kini hidup dalam buangan di London. -Bernama