Sila log masuk terlebih dahulu.

Kedai di Kampung Masjid Iboi terbakar

Keadaan kebakaran melibatkan sebuah kedai di Kampung Masjid Iboi, Baling, pada malam Selasa. - Foto: FB JBPM Kedah
Keadaan kebakaran melibatkan sebuah kedai di Kampung Masjid Iboi, Baling, pada malam Selasa. - Foto: FB JBPM Kedah
A
A
A

ALOR SETAR – Seorang peniaga di Kampung Masjid Iboi, Baling, dekat sini, diuji pada hari kedua kejadian banjir dan kepala air di Baling apabila kedai diusahakan musnah dalam kebakaran pada malam, Selasa.

Menurut Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, pihaknya menerima panggilan kira-kira jam 9.35 malam berhubung kejadian itu.

Menurut beliau, seramai tujuh anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Baling bersama sebuah jentera dikejarkan ke lokasi bagi memadamkan kebakaran tersebut.

“Berdasarkan maklumat diterima di lokasi, sebuah kedai kelas A sedang marak terbakar dan anggota penyelamat dengan pasukan Pasukan Bomba Sukarela (PBS) bertindak membuat kerja-kerja penyelamatan dan pemadaman.

“Api berjaya dikawal dan seterusnya operasi memadam dilakukan sehingga selesai dan kedai didapati terbakar 70 peratus,” katanya dalam kenyataan, pada Rabu.

Menurutnya, tiada mangsa yang dilaporkan dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

Beliau memberitahu, operasi memadamkan kebakaran dibantu PBS Kampung Lalang Siong, PBS Kuala Pegang, PBS Gurun, PBS Bedong, PBS Merbok, PBS Semeling, PBS Padang Lembu dan PBS Kulim.

“Selain itu, operasi turut melibatkan jentera ‘water tanker’ daripada PBS Bedong dan PBS Gurun, malah turut dibantu PBS Pulau Pinang, dari PBS Juru,” katanya.

Artikel Berkaitan: