Sila log masuk terlebih dahulu.

Tiada pembalakan aktif di Hutan Simpan Gunung Inas: Takiyuddin

Tinjauan udara menunjukkan jambatan yang menghubungkan antara Kampung Iboi dan Kampung Masjid Iboi roboh akibat dibawa arus deras - Foto Bernama
Tinjauan udara menunjukkan jambatan yang menghubungkan antara Kampung Iboi dan Kampung Masjid Iboi roboh akibat dibawa arus deras - Foto Bernama
A
A
A
KUALA LUMPUR - Laporan rasmi Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) mengesahkan tiada aktiviti pembalakan aktif di kawasan Hutan Simpan Gunung Inas sehingga mengakibatkan kejadian kepala air dan banjir kilat di Baling, semalam.

Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, sebaliknya, terdapat pembangunan ladang hutan di kompartmen lapan, Hutan Simpan Gunung Inas sejak 2019 yang mendapat kelulusan kerajaan negeri Kedah.

Beliau berkata, tujuan pembangunan ladang hutan itu adalah bagi penanaman semula, yang setakat ini melibatkan penanaman lebih 5,000 pokok di kawasan seluas 52 hektar.

"JPSM telah membuat semakan dan siasatan serta mengesahkan bahawa pokok yang dihanyutkan itu adalah bukan daripada kayu-kayu balak yang dijalankan pembalakan. Ini adalah kerana kayu-kayu itu dihanyutkan bersama akar-akarnya sendiri.

"Jadi kita mahu betulkan anggapan sesetengah pihak bahawa berlakunya pembalakan aktif yang menjadi punca berlakunya kepala air di sungai (Sungai Kupang) itu," katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu program Jendela Fikir di Bernama Radio pada Selasa.

Banjir lumpur di Baling semalam mengakibatkan beratus-ratus penduduk dipindahkan ke beberapa pusat pemindahan sementara (PPS) dengan lebih 80 rumah terjejas serta meragut tiga nyawa, dalam kejadian kira-kira jam 4 petang semalam.

Takiyuddin berkata, pihaknya juga amat dukacita atas kejadian bencana alam itu.

"Ini merupakan satu bencana alam, mungkin ada banyak sebab ia berlaku dan oleh sebab itu kementerian amat serius dalam menjaga biodiversiti dan alam sekitar,” katanya. - Bernama

Artikel Berkaitan: