Muhyiddin serah kepada rakyat nilai MPN

Muhyiddin (dua dari kanan) menerima cenderamata daripada Ahmad (dua dari kiri) selepas merasmikan Majlis Pelancaran Perikatan Nasional (PN) Peringkat Negeri Kelantan di Tanah Merah pada Sabtu.
Muhyiddin (dua dari kanan) menerima cenderamata daripada Ahmad (dua dari kiri) selepas merasmikan Majlis Pelancaran Perikatan Nasional (PN) Peringkat Negeri Kelantan di Tanah Merah pada Sabtu.
A
A
A

TANAH MERAH - Tan Sri Muhyiddin Yassin menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian terhadap Majlis Pemulihan Negara (MPN) selepas Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menggesa badan itu dibubarkan kerana didakwa gagal berfungsi dengan baik.

Muhyiddin berkata, kenyataan yang dibuat Ahmad Zahid itu dilihat lebih bermotifkan politik dalam membuat penilaian terhadap fungsi MPN.

"Beliau (Ahmad Zahid) boleh kata gagal dan sebagainya. Macam dululah, Ahmad Zahid kata kerajaan gagal (semasa di bawah pimpinan saya) tapi sebenarnya tidak.

"Rakyat boleh membuat penilaian dalam soal menguruskan Covid-19, vaksinasi dan macam-macam yang kita buat dulu," katanya selepas merasmikan Majlis Pelancaran Perikatan Nasional (PN) Peringkat Negeri Kelantan di Tanah Merah di sini pada Sabtu.

Hadir sama, Pengerusi Badan Perhubungan PN Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dan barisan kepimpinan parti.

Menurut Muhyiddin, beliau berada dalam MPN untuk membantu negara dan kerajaan tanpa meminta sebarang bayaran atau elaun.

Jelasnya, MPN sekadar mengemukakan cadangan untuk diangkat kepada kerajaan dan tidak mempunyai kuasa eksekutif dan kementerian atau agensi pelaksana.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, setiap usul yang dibawa tidak semestinya sama dengan dasar kerajaan sedia ada.

Artikel Berkaitan:

"Contohnya waktu kita buat keputusan untuk buka sempadan negara, apa yang diputuskan oleh MPN awal Januari tapi nampak kerajaan tangguh, April baru dibuka.

"Kenapa kita minta disegerakan, kalau lagi lambat buka sempadan ekonomi tidak akan berkembang cepat, pelancong tidak akan datang ke negara kita dan kita akan rugi wang yang begitu besar," katanya.

Muhyiddin menegaskan hanya akan berundur jika rakyat meminta untuk berbuat demikian.

Media sebelum ini melaporkan Ahmad Zahid menggesa MPN dibubarkan selepas kerajaan menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi.

Menurut beliau, MPN yang dipengerusikan Muhyiddin tidak lagi berkesan dan diperlukan serta bercanggah dengan usaha-usaha terkini kerajaan untuk menangani masalah rakyat.