Sila log masuk terlebih dahulu.

Tiga maut, kereta api langgar lori sampah

Keadaan sebuah kereta api penumpang Amtrak yang tergelincir selepas bertembung dengan sebuah lori sampah di negeri Missouri, AS pada Isnin. - Foto AP
Keadaan sebuah kereta api penumpang Amtrak yang tergelincir selepas bertembung dengan sebuah lori sampah di negeri Missouri, AS pada Isnin. - Foto AP
A
A
A

WASHINGTON - Tiga orang maut pada Isnin apabila sebuah kereta api jarak jauh bertembung dengan sebuah lori sampah di negeri Missouri, Amerika Syarikat (AS).

Kejadian itu juga menyebabkan beberapa kecederaan dalam kalangan lebih 200 penumpangnya, kata pegawai tempatan.

Tujuh daripada lapan gerabak kereta api Amtrak tergelincir di laluan dari Los Angeles ke Chicago apabila ia melanggar lori sampah di persimpangan kereta api berhampiran Mendon, Missouri.

"Siasatan dalam peringkat awal dan apabila lebih banyak maklumat tersedia, kami akan mengeluarkannya pada masa itu," kata Justin Dunn, jurucakap Peronda Lebuh Raya Negeri Missouri kepada pemberita pada sidang akhbar.

Kereta api itu membawa lebih 200 penumpang dan kira-kira sedozen anak kapal apabila ia melintasi persimpangan di jalan berbatu yang tidak mempunyai lampu mahupun alat kawalan elektronik yang menunjukkan ia adalah sebuah landasan.

"Terdapat banyak kecederaan dan kami boleh mengesahkan terdapat tiga kematian, dua dalam kereta api dan seorang dalam trak sampah," kata Dunn.

Imej yang dikongsi di media sosial menunjukkan gerabak kereta api terdapat di sebelah penumpang di ladang jagung dengan penumpang memanjat tingkap dan pintu. - Agensi

Artikel Berkaitan: