Helah pusat hiburan guna pintu belakang terbongkar

Antara pelanggan di sebuah pusat hiburan di Bukit Bintang yang diperiksa pihak polis dalam serbuan tengah malam Sabtu.
Antara pelanggan di sebuah pusat hiburan di Bukit Bintang yang diperiksa pihak polis dalam serbuan tengah malam Sabtu.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Taktik sebuah pusat hiburan di Bukit Bintang menggunakan pintu rahsia di bahagian belakang premis sebagai laluan masuk pelanggan selepas waktu operasi terbongkar dalam serbuan pada Ahad.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali berkata, dalam operasi jam 12.40 tengah malam itu, pihaknya menahan 19 individu termasuk 13 wanita warga asing yang dipercayai bekerja sebagai wanita pelayan pelanggan (GRO).

Menurutnya, 13 GRO itu membabitkan 12 wanita dari negara jiran dan seorang wanita dari Eropah Timur yang berusia antara 22 hingga 38 tahun.

"Selain itu, polis turut menahan enam individu tempatan membabitkan pemilik premis, pengurus, penjaga kaunter serta pekerja di pusat hiburan berkenaan berusia antara 27 hingga 53 tahun.

"Polis turut melakukan pemeriksaan terhadap 34 pekerja serta 89 pelanggan yang berada di dalam premis berkenaan ketika serbuan dengan dua daripada pelanggan diperiksa didapati positif dadah jenis methamphetamine," katanya.

Mohamad Noor berkata, premis berkenaan didapati menyambung waktu operasi perniagaan sehingga jam 8 pagi iaitu melebihi tempoh masa dibenarkan pihak berkuasa sehingga jam 12 tengah malam sahaja.

“Bagi mengaburi mata pihak berkuasa, pusat hiburan itu menggunakan pintu rahsia di bahagian belakang untuk pelanggan keluar dan masuk selepas jam 12 tengah malam dengan hanya membenarkan pelanggan tetap untuk masuk ke premis berkenaan.

"Malah premis itu didapati mempunyai beberapa laluan khas lain yang menuju ke kawasan luar serta parkir untuk pelanggan serta GRO melarikan diri dengan keluar dari premis berkenaan semasa serbuan dilakukan,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Menurutnya, premis itu juga menyediakan perkhidmatan GRO warga asing yang hanya akan dibawa masuk ke dalam bilik karaoke oleh ejen sekiranya pelanggan bersetuju.

"Pelanggan akan membuat pemilihan GRO melalui gambar menerusi aplikasi WhatsApp yang ditunjukkan oleh kapten yang juga pekerja pusat hiburan berkenaan dengan kadar bayaran ditetapkan.

"Kadar bayaran dikenakan bagi GRO adalah antara RM1,280 hingga RM2,080 untuk tempoh lima jam pertama dengan bayaran tambahan RM100 setiap jam dikenakan bagi sambungan masa langganan,” katanya.

Mohamad Noor berkata, pusat hiburan itu mempunyai 20 bilik karaoke mengikut saiz kecil, sederhana dan besar dengan kadar bayaran bermula dari RM2,200 hingga RM8,000.

"Semua individu yang ditahan dan barang yang dirampas dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk proses dokumentasi serta siasatan lanjut.

"Kes itu disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952, Peraturan 39b Peraturan-Peraturan Imigresen 1963, Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63, Seksyen 6(1)(c), Seksyen 15(1)(c) akta sama serta Seksyen 3 Akta Hiburan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 1992,” katanya.