Sila log masuk terlebih dahulu.

Pesara rugi RM4,000 diperdaya 'parcel scam'

Pesara rugi RM4,000 diperdaya 'parcel scam'. Gambar kecil: Chang Hook
Pesara rugi RM4,000 diperdaya 'parcel scam'. Gambar kecil: Chang Hook
A
A
A

JEMPOL - Percaya dengan janji seorang wanita yang ingin menghantar duit sebanyak AS$450,000 (RM1.9 juta) dalam bentuk bungkusan, seorang pesara lelaki mengalami kerugian RM4,000 selepas terpedaya dengan sindiket 'parcel scam'.

Ketua Polis daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook berkata, kejadian itu bermula apabila mangsa berusia 62 tahun berkenalan dengan wanita berkenaan dikenali sebagai Jeniffer pada Isnin lepas semasa melayari Facebook.

"Wanita itu kemudiannya menghantar pesanan ringkas melalui aplikasi WhatsApp.

"Dalam perbualan itu, dia memberitahu berasal dari negara Yaman dan ingin datang ke Malaysia. Selepas beberapa hari berkenalan, wanita itu memberitahu ingin menghantar duit sebanyak AS$450,000 dalam bentuk bungkusan," katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Chang Hook berkata, pada Khamis lepas mangsa menerima WhatsApp dan meminta mangsa membuat pembayaran sebanyak RM4,000 sebagai pembayaran barang tersebut.

"Mangsa seterusnya memasukkan wang sebanyak RM4,000 ke dalam akaun bank atas nama seorang individu. Bagaimanapun, dia diminta membayar RM15,000 lagi tetapi mangsa tidak membuat bayaran itu sebelum menyedari dirinya ditipu.

"Mangsa telah membuat laporan polis pada Jumaat dan kes diteruskan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan," katanya.

Artikel Berkaitan: