X

Kindly register in order to view this article
!

Mendakwa Israel di Mahkamah Jenayah Antarabangsa ICC

A
A

PADA 17 Oktober 2018, sebuah organisasi masyarakat sivil (CSO) yang berpangkalan di Malaysia, Yayasan MyAqsa telah memulakan inisiatif untuk mendesak Mahkamah Jenayah Antarabangsa ICC memulakan penyiasatan terhadap Israel kerana mencabul ketetapan resolusi 2334, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNSC) yang diluluskan dengan undi 14-0 pada 23 Disember 2016, dengan Amerika Syarikat mengambil sikap berkecuali.

Resolusi tersebut menjadi asas tindakan MyAqsa dan adalah berdasarkan kemampuan ICC untuk menerima maklumat mengenai pelakuan jenayah melalui Perkara 15 Statut Rom khususnya Perkara 15 (1) yang membolehkan ICC memulakan siasatan proprio motu berdasarkan maklumat mengenai jenayah dalam bidang kuasa ICC.

Di peringkat antarabangsa, perkara 17 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat atau UDHR 1948 adalah berkaitan hak setiap orang untuk memiliki harta dan tiada siapa yang sewenang-wenangnya boleh dinafikan hak tersebut.

Hak ini tidak dapat dipisahkan daripada sesiapapun, termasuk rakyat Palestin, tetapi telah secara sengaja dicabuli oleh Israel sejak tahun 1948 dan terutama sekali sejak melakukan penyitaan dan pendudukan haram keatas wilayah Palestin semasa Perang Enam Hari tahun 1967.

Resolusi UNSC 2334 menyatakan bahawa penempatan Israel di wilayah yang telah diduduki sejak tahun 1967, termasuk Baitulmuqaddis Timur, adalah menyalahi undang-undang antarabangsa dan menjejaskan usaha penyelesaian dua negara dan keamanan yang kekal di antara Palestin dan Israel.

Resolusi tersebut secara khusus mensyaratkan Israel untuk segera menghentikan kegiatan penempatan haram di wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Baitulmuqaddis Timur dan Tebing Barat.

Resolusi UNSC 2334 serta Bab VII Piagam PBB mengikat semua anggota PBB, termasuk Israel, manakala secara khususnya Israel sebagai salah satu pihak yang tertakluk pada perkara 49 Konvensyen Geneva Keempat telah mencabuli larangan melaksanakan pemindahan beramai-ramai mana-mana penduduk awam oleh kuasa asing ke atas mana-mana wilayah yang diduduki serta pengusiran mana-mana orang yang berasal dari wilayah yang berkenaan.

Secara khususnya, pemindahan tersebut adalah jenayah perang menurut maksud Perkara 8 (2) (b) (viii) Statut Rom.

ICC mempunyai bidang kuasa untuk menyiasat empat jenis jenayah sangat serius di bawah bidangkuasanya mengikut Statut Rom.

Dalam kes Israel, entiti haram tersebut telah meneruskan pelanggaran undang-undang antarabangsa secara sengaja dan terang-terangan, dan khususnya telah mencabuli kesemua instrumen hak asasi manusia dan kemanusiaan antarabangsa yang disebutkan di atas dan terutama sejak UNSC 2334 diluluskan pada tahun 2016, dengan melaksanakan aktiviti penempatan dilarang di wilayah Palestin yang didudukinya, termasuk terus membina penempatan haram dan menyalahi undang-undang di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur.

Yayasan MyAqsa telah berusaha mendokumentasi bukti-bukti pelanggaran undang-undang hak asasi manusia oleh Israel.

Butir-butir terperinci mengenai perlakuan jenayah perang Israel juga didokumentasikan dan dilaporkan media sosial dan bersama-sama membentuk bukti kukuh bahawa Israel terus terlibat dalam perlakuan jenayah perang dengan memaksa perpindahan penduduk Palestin keluar dari kampung halaman mereka.

Selain itu, pelbagai laporan berita serta laporan Suruhanjaya oleh dan bagi pihak individu yang berminat dan organisasi hak asasi manusia antarabangsa menyokong sumber yang diperolehi Yayasan MyAqsa bagi memperkukuh desakan terhadap ICC untuk memulakan penyiasatan dan seterusnya pendakwaan terhadap Israel.

Contohnya, ringkasan bertarikh September 2018 bertajuk “Aktiviti Penempatan sejak UNSCR 2334” yang disediakan oleh Pertubuhan Pembebasan Palestin ('PLO') yang antara lain, menyimpulkan bahawa sejak Resolusi UNSC 2334 diluluskan pada Disember 2016, sebanyak 6,987 tender untuk unit penempatan penduduk Israel telah dikeluarkan, 2,761 unit pembinaan permukiman Tebing Barat bermula, 10,536 rancangan telah dimajukan, 6 pos ditubuhkan dan 1,140 dunam diisytiharkan tanah negeri pada tahun 2017 dan 2018. Israel juga telah menyita tanah Palestin milik rakyat secara haram seluas kira-kira 900,000 dunam, yang berjumlah kira-kira 16% daripada Tebing Barat.

Laporan terperinci juga telah diperolehi berdasarkan pelbagai sumber berita dalam talian, aktiviti-aktiviti penempatan haram dan menyalahi undang-undang di wilayah Palestin, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berlaku selepas resolusi UNSC 2334 pada tahun 2016.

Ini termasuk laporan oleh Peace Now, sebuah NGO Israel pada April 2016, yang melaporkan kelulusan lebih 229 rumah penempatan di Tebing Barat, rampasan 579 hektar tanah Palestin pada Mac 2016, kelulusan 2,500 rumah penempatan di Tebing Barat pada Januari 2017, kelulusan 153 rumah penempatan di Baitul Timur pada Januari 2017, hasrat Israel untuk membina 3,000 lagi rumah penempatan di Tebing Barat pada bulan Februari 2017, kelulusan undang-undang oleh badan perundangan Israel yang membenarkan pengambilan tanah Palestin untuk pemukiman Israel pada bulan Februari 2017, serta pentauliahan untuk membina penempatan baru Israel pada tahun 2017 untuk kali pertama sejak tahun 1999.

Jumlah pencerobohan untuk membina penempatan-penempatan haram yang disenaraikan di atas adalah bukti yang tidak dapat disangkal bahawa Israel bertindak seperti entiti pariah dengan terang-terang mengabaikan undang-undang antarabangsa.

Israel sebagai anggota PBB telah menentang dan terus gagal di dalam kewajipannya sebagai ahli masyarakat antarabangsa yang bertanggungjawab dengan bersungguh-sungguh dan secara tidak sengaja terlibat dalam bangunan haram dan pengembangan penempatan dalam penentangan terang-terangan UNSC 2334 sebagai pendirian komuniti antarabangsa daripada negara-negara bertamadun.

Bahawa Israel boleh dengan kejam melakukan kejahatan perang ini menunjukkan bahawa ia membahayakan tatanan dunia sekarang, dan Israel mesti dipertanggungjawabkan untuk tindakannya dalam hal ini di hadapan ICC.

Usaha Yayasan MyAqsa ini bakal menguji keberkesanan ICC sebagai institusi antarabangsa yang cuba mengangkat keadilan dan hak asasi manusia di peringkat sejagat.

Apabila pasukan peguam yang mewakili MyAqsa bakal membentangkan bukti dan hujahan mereka pada penghujung bulan April kelak, masyarakat dunia akan dapat menilai sama ada institusi tersebut benar-benar ikhlas melindungi hak asasi manusia penduduk Palestin yang dizalimi, atau masih tunduk dikawal kuasa-kuasa besar dunia dan sikap hipokrasi institusi dan NGO antarabangsa yang sering mendakwa melindungi dan mempertahankan hak asasi manusia golongan yang benar-benar ditindas.

*Penulis mengetuai sepasukan 7 peguam investigatif yang mewakili Yayasan MyAqsa bagi mengemukakan bukti dan hujahan ke Pejabat Ketua Pendakwaraya (OTP) ICC di The Hague, Belanda.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!