SPRM fokus pemulangan dana berkaitan 1MDB

No Image Caption
A
A
A

SHAH ALAM – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menegaskan tidak timbul isu kegagalan mana-mana agensi penguat kuasa untuk mengesan, menyiasat dan mendakwa apa-apa kesalahan dalam transaksi kewangan melibatkan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti yang dibangkitkan oleh segelintir pihak.

SPRM dalam satu kenyataan mengesahkan telah merujuk kepada pendedahan bekas Pengerusi Goldman Sachs Group Inc. Asia Tenggara, Tim Leissner di Mahkamah Amerika Syarikat dalam kes berkaitan dana 1MDB yang melibatkan Datuk Dr. Tawfiq Ayman iaitu suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

“Fokus SPRM adalah untuk mengenal pasti serta mendapatkan semula dana terkait dengan kes 1MDB termasuk sejumlah AS$15.4 juta, yang melibatkan akaun Cutting Edge Industries Ltd. milik Tawfiq.

"Pada 19 November 2021 lalu, SPRM telah mengeluarkan kenyataan media mengesahkan pemulangan tersebut,” kata kenyataan itu pada Khamis.

Menurut kenyataan itu, bekas Peguam Negara pada hujung 2018 telah menyelaraskan koordinasi siasatan antara SPRM dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung dengan kes tersebut.

"Pejabat Peguam Negara telah mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk memberi tumpuan kepada aspek kesalahan jenayah berhubung penerimaan wang tersebut ke dalam akaun milik Tawfiq di Singapura dan siasatan masih berjalan sehingga kini.

“Penyelarasan ini adalah untuk mengelakkan pertindihan dalam siasatan melibatkan pengumpulan bukti-bukti dan keterangan mereka yang terlibat serta sebagai kemudahan untuk berurusan bersama pihak Singapura yang memberi keutamaan kepada satu agensi penguat kuasa yang menjalankan siasatan kesalahan jenayah,” jelas kenyataan itu.

Artikel Berkaitan: