X

Kindly register in order to view this article
!

Lynas perlu patuhi peraturan

Wan Fauzuldin
A
A

KUANTAN - Lynas Corporation Ltd (Lynas) digesa mematuhi peraturan dan arahan kerajaan bagi menghantar semua sisa buangan dari kilang tersebut ke Australia selewat-lewatnya September ini.

Naib Ketua Cabang PKR Paya Besar, Wan Fauzuldin Wan Samad berkata, ketetapan itu telah dibuat memandangkan kerajaan lebih mengutamakan keselamatan dan kepentingan rakyat berbanding dari yang lain.

Menurutnya, justeru Lynas tidak boleh melambat-lambatkan proses ini dan menghormati keputusan kerajaan yang telah banyak memberikan ruang kepada mereka.

“Lynas kena segera mematuhi arahan ini dan mereka (Lynas) seharusnya bersyukur kerana Kerajaan PH terlalu terbuka terhadap mereka.

“Kilang Lynas telah sedia wujud sejak era kerajaan lama walaupun pada awal kewujudannya kami dari pembangkang telah cuba mengingatkan Lynas tentang keupayaan Lynas menjamin keselamatan dan kesejahteraan alam sekitar.

“Kerajaan sekarang terikat dengan perjanjian Lynas dengan kerajaan terdahulu, jadi tindakan terbaik yang boleh dilakukan oleh pihak kerajaan adalah untuk menentukan Lynas beroperasi mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh kerajaan sekarang,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian, hari ini.

Beliau menyuarakan rasa simpati terhadap Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh yang terpaksa bercakap berulang kali tentang isu ini.

Jelasnya, Fuziah sering menjadi mangsa kritikan bahkan dimaki hamun kerana antara tokoh yang paling ke hadapan sewaktu membuat bantahan pada awal kewujudan kilang ini.

“Saya yakin beliau (Fuziah) seolah-olah merasakan tiada jaminan Lynas boleh mematuhi peraturan atau SOP alam sekitar sekiranya dibenarkan beroperasi.

“Jadi, inilah waktunya untuk Lynas untuk buktikan keraguan Fuziah itu tidak tepat dengan mematuhi peraturan dan arahan yang diberikan,” katanya.

Dalam pada itu, Wan Fauzuldin berkata, jika Lynas masih menganggap bahawa mereka masih mampu untuk mengawal kerajaan seperti kerajaan terdahulu,ia adalah satu langkah yang salah.

“Maaf saya katakan Lynas silap besar.

"Penduduk di Kuantan bersedia berdepan dengan Lynas sekiranya pihak kerajaan turut tunduk dengan kehendak kilang Lynas ini,” katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus