Sila log masuk terlebih dahulu.

Polis, tentera Indonesia siasat sindiket seludup PATI ke Malaysia

Polis dan tentera Indonesia telah membuka kertas siasatan berhubung sindiket membawa PATI warganya ke Malaysia. - Foto 123RF
Polis dan tentera Indonesia telah membuka kertas siasatan berhubung sindiket membawa PATI warganya ke Malaysia. - Foto 123RF
A
A
A

JAKARTA - Polis dan tentera Indonesia telah membuka kertas siasatan berhubung sindiket membawa pendatang tanpa izin (PATI) warganya ke Malaysia melalui perairan Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor termasuk pembabitan dua anggota tentera.

Menurut portal rasmi berita Polis Sumut, beberapa orang daripada 18 orang yang ditahan telah dituduh berperanan sebagai ejen perjalanan termasuk menguruskan perjalanan kapal.

“Cara kerjanya menggunakan ejen, kemudian berkomunikasi dengan telefon bimbit, dijemput dan dibawa ke tempat perlindungan, kemudian masa ditentukan untuk dibawa ke kapal dan dihantar,” kata Pengarah Siasatan Jenayah Polis Sumatera Utara, Tatan Dirsan Atmaja.

Beliau berkata, agensi itu menetapkan bayaran antara 10 juta rupiah (RM2,900) hingga 11 juta rupiah seorang untuk menghantar ke Malaysia melalui pelabuhan tikus di Batubara, Medan.

Mengenai punca nahas bot karam pada 15 Disember lalu, Tatan berkata, enjin pam air rosak dan lebihan muatan menjadi faktor utama.

“Ada dua buah kapal yang berlepas iaitu yang pertama membawa 60 orang dan yang kedua karam membawa 50 orang.”

Dalam kejadian itu, bot kedua itu karam pada kira-kira pukul 4.30 pagi ekoran cuaca buruk mengorbankan 21 orang, 16 dipercayai hilang dan 13 terselamat.

Terdahulu ketua Badan Perlindungan Pekerja Migran Indonesia, Benny Rhamdani pada 28 Disember lalu mendedahkan kewujudan penglibatan anggota tentera udara dan laut dalam kejadian itu.

Artikel Berkaitan:

Hasil siasatannya mendapati ada pihak secara khusus terlibat dalam proses penghantaran dengan membantu menyediakan pengangkutan dari lapangan terbang ke lokasi pelabuhan sehingga berangkat.

Mengulas mengenai perkara itu, Jenderal Andika Perkasa, yang mengangkat sumpah sebagai Panglima Tentera Nasional Indonesia pada 17 Nov lepas, dilaporkan berkata, telah menerima laporan berkenaan dakwaan penglibatan dua anggotanya.

Beliau berkata, penglibatan anggota tentera berpangkat sarjan di Pangkalan Udara Batam dan anggota tentera laut berpangkat koperal bertugas di Bintan, Riau dalam kes berkenaan sedang disiasat secara terperinci.

“Seluruh tindakan yang melanggar hukum harus diproses termasuk berkaitan dengan pemerdagangan manusia,” tegas Andika. - Bernama