X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 26 Mei 2022

Wajibkan MP, ADUN isytihar harta di darat, luar persisir

Kerajaan Malaysia harus bertindak tanpa rasa takut dan pilih kasih untuk menyiasat nama-nama yang disebutkan dalam Pandora Papers untuk mengetahui kemungkinan kesalahan dan rasuah yang berlaku.(Gambar hiasan). - Foto 123rf . (Gambar Kecil) Akhbar Satar.
A
A
KERAJAAN Malaysia harus bertindak tanpa rasa takut dan pilih kasih untuk menyiasat nama-nama yang disebutkan dalam Pandora Papers untuk mengetahui kemungkinan kesalahan dan rasuah yang berlaku.

Tujuan penyiasatan juga adalah untuk membersihkan nama mereka.

Kerajaan Australia, Britain dan Pakistan telah melancarkan siasatan setelah dokumen rahsia menunjukkan bagaimana golongan elit melindungi kekayaan mereka.

Pemimpin pembangkang Malaysia gagal mendapatkan perbahasan parlimen mengenai pendedahan beberapa pegawai kerajaan semasa dari kedua-dua pihak politik.

Kerajaan harus mewajibkan semua anggota parlimen (MP) dan ADUN untuk mengisytiharkan semua aset mereka dalam dan luar pesisir.

Ini akan membolehkan pihak berkuasa mengesan sebarang aset atau harta baru yang dimiliki oleh anggota parlimen terutama mereka yang memegang jawatan tinggi dalam parti politik.

Salah satu cara untuk mengatasi aktiviti rasuah dan pengubahan wang haram yang disimpan dalam akaun luar pesisir adalah dengan memperkenalkan pusat pendaftaran untuk pemilikan bermanfaat syarikat( beneficial ownership) yang berdaftar di Malaysia dan syarikat yang menyimpan dana di Labuan.

Pemilik syarikat ini adalah orang yang benar-benar memiliki, menikmati dan mengawal syarikat itu. Ini memainkan peranan penting mengenai ketelusan pemilik sebenar sebuah syarikat.

Banyak penjenayah kewangan menggunakan “shell company” untuk menyembunyikan wang dan maklumat hak milik melalui penama penama lain yang membolehkan penjenayah korup untuk mencuci dan mengelakkan kekayaan mereka yang haram.

Penggunaan pengarah dan pemegang saham penama akan membantu melindungi pemilik syarikat sebenar.

Lembaga Hasil Dalam Negeri juga boleh mengambil tindakan meneliti dan melihat apakah pembayar cukai konsisten dengan maklumat diterima melalui Common Reporting Standards (CRS).

Objektif CRS, yang perkenalkan oleh “Organisation for Economic Co-operation and Development” adalah untuk membantu masyarakat antarabangsa memerangi pengelakan cukai.

Pandora Papers adalah projek “investigative journalists” berskala besar 2021 oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) beribu pejabat di Washington DC. ICIJ yang telah bekerjasama dengan 140 organisasi media 117 negara.

Media bertindak sebagai pemerhati bipartisan yang melaporkan kepada masyarakat mengenai fungsi proses demokrasi.

Dalam kerangka ini, “ investigative jounalists’ memainkan peranan penting dalam memerangi rasuah.

Kebocorannya lebih dari 6.4 juta dokumen, kira-kira tiga juta gambar, lebih dari satu juta e-mel dan hampir setengah juta hamparan.

Dokumen sulit itu dilaporkan telah memberatkan ratusan elit kaya global, pegawai atasan, oligarki dan jutawan yang menggunakan syarikat shell untuk bergerak kekayaan di luar pesisir, membeli harta tanah atau barang mewah tanpa nama untuk mengelakkan cukai dan kerosakan di akaun luar pesisir mereka.

Menurut ICIJ, lebih dari 35% pemimpin terdahulu dan semasa menghadapi tuduhan penipuan, pengubahan wang haram rasuah dan pengelakan cukai global.

Antara yang disebut dalam Kertas Pandora adalah ahli perniagaan Malaysia, ahli politik seperti bekas menteri kewangan Daim Zainuddin, menteri kewangan sekarang Tengku Zafrul Abdul Aziz, Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi, timbalan menteri kewangan Yamani Hafez Musa, bekas bendahari parti Keadilan Rakyat William Leong dan isterinya Alice Chan Lee, G. Gnanalingam, 5021 yang terkaya di Malaysia tahun 2021 dan ibu bapa pemodal buruan Jho Low.

Pandora Papers juga mendedahkan pemilik lebih dari 1,500 harta tanah United Kingdom, keluarga pemerintah Qatar, menteri kewangan Pakistan sekarang, Sir Philip dan Lady Green, Raja Jordan, Perdana Menteri Republik Czech, dan Presiden Kenya.

Beberapa tahun yang lalu, Boston Consulting Group menyatakan bahawa Singapura memiliki sekitar seperlapan saham global dari jumlah kekayaan luar pesisir sementara International Monetary Fund (IMF) melaporkan anggaran lebih dari 95 peratus daripada semua bank perdagangan di Singapura adalah gabungan bank asing yang merupakan bukti ketergantungannya yang tinggi terhadap wang asing dan luar pesisir.

Penyedia perkhidmatan luar pesisir terletak di Kepulauan Cayman, Switzerland, Hong Kong, Bahama, Luxembourg, Ireland, Singapura, Panama, Trinidad dan Tobago dan Seychelles.

Negara-negara luar menawarkan perkhidmatan berikut: -

1. mudah ditubuhkan syarikat

2. privasi yang lebih besar, kurang peraturan

3. kerahsiaan perbankan yang ketat undang-undang mereka menghalang untuk mengenal pasti pemilik sebenar syarikat

4. tidak ada, cukai nominal rendah atau hanya cukai atau korporat

5. perlindungan terhadap ketidakstabilan tempatan, politik, atau kewangan

Sebuah artikel di Guardian, yang merumuskannya i: "Anda membawa wang anda ke tempat lain, ke negara lain, untuk menghindari peraturan dan undang-undang masyarakat di mana anda beroperasi.

" Dengan berbuat demikian, anda merompak wang tunai untuk hospital, sekolah, jalan raya sendiri...

Banyak penjenayah kewangan telah menggunakan syarikat luar pesisir untuk perdagangan dadah, pengubahan wang haram, penyeludupan senjata memonopoli industri, penipuan penswastaan ​​dan korupsi ahli politik dan pegawai kerajaan.

Sebuah artikel dalam Foreign Policy menyatakan bahawa wang yang diperlukan untuk membayar wabak itu sebenarnya sudah dekat, tersembunyi di OFC, yang lebih dikenal sebagai surga cukai.

Menggunakan entiti luar pesisir di luar negara tidak menyalahi undang-undang dengan syarat ia dilakukan atas alasan yang sah.

Akaun bank luar pesisir di Malaysia berada di bawah pengawasan Labuan Financial Services Authority (FSA).

Pusat kewangan luar pesisir (OFC) dianggarkan menyimpan wang tunai, emas, dan sekuriti sehingga AS $ 36 trilion, tidak termasuk aset ketara seperti harta tanah, seni, dan perhiasan.

Tetapi amalan ini biasa digunakan untuk mengelakkan cukai. Isu utama adalah bagaimana mereka mendapat sejumlah besar wang dan sumber dana dan kekayaan mereka yang lain.

UN Office for Drug Control and Crime Prevention menyatakan bahawa tidak salah simpan wang di pesiri tetapi hendaklah dilakukan secara sah dan bukan melibatkan wang rasuah atau mencuci duit haram.

Pandemik COVID-19 telah memperlihatkan banyak kelemahan di kementerian-kementerian kerajaan yang walaupun kita menjadi kekuatan kita.

Dengan B40 kami sekarang B50, adalah penting bagi semua wang pembayar cukai untuk tetap berada di dalam Malaysia dan tidak disalurkan ke tempat percukaian untuk membina semula rakyat Malaysia.

Jadilah patriotik dan rakyat Malaysia untuk rakyat Malaysia.

*Datuk Seri Akhbar Satar ialah Presiden Persatuan Pemeriksa Fraud Bertauliah- Cawangan Malaysia


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!