'Acik, Aleya dah mati' cetus persoalan ibu mangsa

Polis membawa keluar suspek lelaki berusia 37 tahun selepas menyelesaikan siasatan berhubung kes pembunuhan seorang kanak-kanak di Kuarters Hospital Langkawi hari ini. - Foto Bernama
Polis membawa keluar suspek lelaki berusia 37 tahun selepas menyelesaikan siasatan berhubung kes pembunuhan seorang kanak-kanak di Kuarters Hospital Langkawi hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

LANGKAWI - [DIKEMASKINI] Kata-kata 'Acik... Aleya dah mati' oleh anak keempat pasangan suami isteri suspek utama kes kematian Nur Aisyah Aleya Abdullah telah mencetus persoalan kepada ibu kanak-kanak malang itu tentang keberadaan anaknya.

Rosmaliah Samo, 31, berkata, ayat tersebut didengarinya semasa dia bermain-main bersama anak lelaki pasangan itu ketika berada di rumah mereka di Kuarters Hospital Langkawi.

"Pada 23 Februari lalu, pasangan suami isteri itu datang mengambil saya untuk pulang ke rumah mereka di kuaters tersebut. Pada hari yang sama, anak mereka melontarkan ayat tersebut kepada saya, pada mulanya saya memang tidak syak apa-apa cuma perasaan sedikit gusar dalam masa yang sama ada terfikir mungkin apa yang dikatakan budak tersebut betul.

"Keesokan harinya saya bertanya kembali soalan kepada kanak-kanak tersebut, kali ini saya terima jawapan berbeza iaitu Aleya diserahkan kepada orang lain untuk dijaga," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Rosmaliah berkata dia berada di rumah pasangan tersebut bermula 23 hingga 27 Februari, dalam tempoh lima hari tinggal di sana dia tidak pernah sekalipun melihat kelibat anak keduanya itu hingga pada satu ketika ada terfikir anaknya itu memang sudah mati.

"Saya ada bertanya dengan suspek lelaki tersebut beberapa kali di mana anak saya, namun jawapan yang diberikan Aleya diserahkan kepada orang lain untuk dijaga," katanya.

Rosmaliah berkata beliau kemudian pulang ke asrama tempat tinggal pada 27 Februari, namun pasangan itu datang mencari serta memaksanya untuk kembali pulang ke kuarters tersebut pada hari berikutnya.

"Saya kemudian beri amaran supaya serahkan kembali Aleya dalam tempoh dua hari ataupun laporan polis akan dibuat," katanya sambil menambah kali terakhir berjumpa anaknya itu ialah pada 27 Jan lalu.

Artikel Berkaitan:

Bagaimanapun, katanya, selepas pasangan itu gagal untuk memulangkan anaknya, beliau mengambil keputusan untuk membuat laporan polis, Ahad lalu.

Beliau berkata polis memaklumkan bahawa pasangan itu tiada di rumah dan pemeriksaan di hospital tempat kerja wanita itu mendapati dia telah mengambil cuti kecemasan untuk pulang ke kampung.

Menurutnya, selepas itu beliau dimakklumkan bahawa pasangan itu ditahan polis di Ampang, Selangor, petang semalam.

Rosmaliah berkata sepanjang tinggal bersama pasangan tersebut sekitar November hingga Januari, beliau ada beberapa kali melihat suspek lelaki itu memukul anaknya malahan pernah sekali melihat lelaki itu mencucuh puntung rokok di lengan anaknya.

"Dalam tempoh dua minggu awal tinggal bersama mereka, lelaki itu ok aje...tidak pukul atau buat sebarang perkara lain tetapi semakin lama perangainya berubah dan saya pernah nampak di tampar Aleya di depan mata saya, cubit lengan, cucuh puntung rokok dan lambung anak saya itu tinggi-tinggi.

"Banyak kesan lebam di tangan anak saya itu. Bila saya tegur dia marah kembali dan ugut pula untuk buat laporan mengenai saya yang tiada sebarang pengenalan diri, jadi saya pula rasa takut," katanya. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: Kehilangan Nur Aisyah Aleya terjawab

Budak hilang: Jiran sering dengar tangisan kanak-kanak

Budak hilang di Langkawi: Suami isteri ditahan

Anak hilang selepas hubungan cinta terbongkar