FinTIP akan perkukuh kemampuan tindak balas ancaman siber: BNM

Platform risikan ancaman siber sektor kewangan (FinTIP) dijangka dapat menyokong perkongsian maklumat lebih mendalam dan pantas, seterusnya akan perkukuhkan kemampuan tindak balas industri kewangan terhadap ancaman siber yang jejaskan sistem kewangan. - Foto 123RF
Platform risikan ancaman siber sektor kewangan (FinTIP) dijangka dapat menyokong perkongsian maklumat lebih mendalam dan pantas, seterusnya akan perkukuhkan kemampuan tindak balas industri kewangan terhadap ancaman siber yang jejaskan sistem kewangan. - Foto 123RF
A
A
A

PLATFORM risikan ancaman siber sektor kewangan (FinTIP) dijangka dapat menyokong perkongsian maklumat yang lebih mendalam dan pantas, seterusnya akan memperkukuhkan kemampuan tindak balas industri kewangan terhadap ancaman siber yang menjejaskan sistem kewangan.

"FinTIP yang beroperasi sepanjang masa (24x7x365), mengumpul, mengagregat dan menganalisis tahap kerentanan risikan ancaman siber dan teknologi maklumat (IT) daripada pelbagai sumber dan menyampaikan maklumat berkaitan kepada pihak berkepentingan tepat pada waktunya," kata Bank Negara Malaysia (BNM) katanya dalam laporan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Pertama 2021 yang dikeluarkan di sini pada Jumaat.

FinTIP adalah di bawah pengawasan BNM dan mula beroperasi pada bulan September 2021 yang berfungsi untuk melengkapkan dan menambah serta bukannya menggantikan perkhidmatan risikan ancaman siber institusi individu sendiri yang sedia ada.

Bank pusat itu berkata, platform analitik ini memanfaatkan gabungan algoritma mesin dan kepakaran manusia berkorelasi, menormalkan, memperkayakan dan membersihkan data yang dikumpulkan untuk menghasilkan kecerdasan yang dapat bertindak pada masa nyata.

"Institusi kewangan dapat menggunakan maklumat yang diberikan oleh FinTIP untuk tindak balas insiden mereka sendiri, operasi keselamatan, pencarian terhadap ancaman, pengurusan kerentanan, dan analisis risiko.

"Mereka juga dapat mengakses perkhidmatan profesional untuk mendapatkan bantuan mengenai pemulihan insiden siber dan analisis ancaman," katanya.

Selain melakukan penilaian dan penyebaran maklumat yang cepat mengenai ancaman siber yang muncul dan kerentanan IT kritikal, BNM berkata, ia juga mendorong perkongsian dan kolaborasi maklumat di seluruh industri melalui platform yang selamat dan dipercayai serta meningkatkan kesedaran situasi siber untuk membantu membuat keputusan strategik.

Menurutnya, pengoperasian FinTIP oleh Bank membantu membina kepercayaan dengan itu mengurangkan halangan utama kepada perkongsian maklumat dan kerjasama yang meluas antara institusi kewangan dan pihak berkepentingan lain.

Artikel Berkaitan:

Pihak berkepentingan di sektor awam dan swasta dapat mengambil bahagian dan menyumbang kepada FinTIP dengan berkongsi maklumat mengenai ancaman siber, insiden dan kerentanan IT secara sulit dalam masa nyata.

"Di peringkat nasional, FinTIP berfungsi sebagai jambatan untuk menghubungkan dan memudahkan pertukaran maklumat merentasi sektor antara sektor kewangan dan sektor ekonomi lain melalui entiti seperti Agensi Keselamatan Siber Nasional (NACSA), Cyber Security Malaysia (CSM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC)," kata bank pusat itu. - Bernama