Ismail Sabri saran gelembung perjalanan ASEAN-China

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kerjasama antara ASEAN dan China dapat terus ditingkatkan untuk pemulihan ekonomi daripada pandemik dengan memperhebatkan perdagangan dan pelaburan terbuka, mengukuhkan Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan fokus pada 'gelembung perjalanan' rentas sempadan, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dengan memperkuatkan pemusatan ASEAN dan fokus pada mewujudkan persekitaran yang baik untuk kerjasama strategik, baik ASEAN mahupun China mampu mengatasi krisis pandemik dan muncul lebih mantap dan berdaya tahan.

"Seperti yang digariskan dalam Kerangka Pemulihan Ekonomi ASEAN, kita perlu berusaha untuk mengekalkan hubungan rantaian bekalan tanpa gangguan dan mempermudahkan pergerakan barangan dan perkhidmatan penting dengan menghapuskan halangan perdagangan yang tidak perlu.

"Dan dengan menggunakan kembali langkah perdagangan baharu, kita akan mendekatkan diri hampir kepada kadar pertumbuhan ekonomi pra-pandemik," katanya dalam mesej menerusi rakaman video sempena Ekspo China-ASEAN ke-18 pada Jumaat.

Ismail Sabri berkata, malah, ini lebih penting bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kerana perniagaan PKS inilah yang menjadi tulang belakang ekonomi, dan menekankan bahawa sudah tiba waktunya bagi ASEAN dan China untuk mempromosikan kerjasama dalam perkongsian ekonomi digital, justeru, memudahkan percepatan penggunaan teknologi dalam kalangan PKS.

Beliau turut menyatakan RCEP, yang akhirnya ditandatangani setelah lapan tahun rundingan, menunjukkan kepada dunia bahawa ASEAN, bersama-sama rakan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) termasuk China, komited untuk rantaian bekalan transnasional dan mengekalkan pasaran terbuka di tengah-tengah penularan pandemik global.

"Ketika kita mengubah kesulitan menjadi peluang, RCEP, sebaik sahaja ia bermula, akan berfungsi sebagai alat dalaman yang akan membantu mengemudi rantau kita menuju pemulihan dan pertumbuhan masa depan.

“Perjanjian ini memberikan banyak peluang untuk meningkatkan rantaian bekalan serantau dan bagi perniagaan mempelbagaikan jaringan pengeluaran masing-masing. Ini sangat mustahak untuk integrasi yang lancar ke dalam ekonomi global," jelasnya.

Artikel Berkaitan:

Sebagai rakan penting ASEAN, Ismail Sabri berkata, mungkin terdapatnya inisiatif bersama berkaitan gelembung perjalanan dan pengaturan kuarantin yang boleh ditinjau antara ASEAN dan China.

"Dengan berbuat demikian, kita akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menghidupkan kembali bukan hanya industri pelancongan tetapi juga saling hubung antara manusia. Begitu juga, kerjasama dalam bidang lain seperti pengiktirafan bersama dokumen pensijilan vaksinasi," tambahnya.

Perdana Menteri turut mengetengahkan usaha untuk mengembalikan kesalinghubungan sesama insan memandangkan pandemik telah menyebabkan pengetatan sempadan, dengan perjalanan masih dianggap sebagai aktiviti berisiko tinggi.

“Justeru, amatlah menggembirakan bahawa ASEAN kini aktif mengembangkan kerangka pengaturan koridor perjalanan untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan rentas sempadan. Ini, sebaliknya juga akan menjadikan rantau ini lebih stabil bagi pemulihan dan pertumbuhan ekonomi.

"Walaupun kita telah berjaya menerusi usaha bersama, masih banyak lagi yang boleh dicapai. Setakat ini, China telah memainkan peranan penting kepada ASEAN, terutama menjadi antara rakan terawal menawarkan bantuan semasa pandemik ini.

“Saya optimis ASEAN dan China dapat terus meningkatkan kerjasama strategik ini ke tahap yang lebih tinggi.

"Melalui komitmen bersama, kolaborasi ini telah menjadikan ASEAN dan China rakan dagang terbesar untuk satu sama lain tahun lepas," kata Ismail Sabri.

Pada tahun 2020, China kekal sebagai destinasi eksport terbesar di Malaysia dengan jumlah eksport ke China meningkat menjadi AS$37.92 bilion dan menyumbang 16.2 peratus daripada jumlah eksport Malaysia.

Diadakan di Nanning, China bermula 10 hingga 13 September, CAEXPO adalah salah satu pameran utama yang disokong oleh kerajaan China dan tahun ini ia kembali diadakan secara hibrid untuk kali kedua. - Bernama