X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 06 Julai 2022

Bank Rakyat perluas eAppointment

Bank Rakyat memperluaskan sistem eAppointment untuk memberikan kemudahan kepada pelanggan.
A
A

SHAH ALAM – Bank Rakyat memperluaskan sistem janji temu dalam talian (online) yang dikenali sebagai eAppointment bagi perkhidmatan lain di cawangan berikutan sambutan yang menggalakkan daripada sistem eAppointment Ar-Rahnu.

Sejak pelancaran eAppointment Ar-Rahnu pada 1 Julai lalu, lebih 3,300 slot janji temu bagi perkhidmatan Ar-Rahnu telah ditempah oleh pelanggan.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Rakyat, Datuk Syed Abdul Aziz Syed Hassan berkata, pelanggan Bank Rakyat kini boleh menggunakan platform eAppointment untuk membuat janji temu bagi mendapatkan perkhidmatan lain di cawangan bank.

Menurutnya, antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah pembukaan akaun, pelaksanaan transaksi deposit atau pengeluaran, permohonan pembiayaan, urusan pembayaran, penyelesaian pembiayaan secara sebahagian atau sepenuhnya dan kiriman wang.

“Pelanggan boleh memilih slot tarikh dan waktu janji temu yang bersesuaian bagi mendapatkan perkhidmatan perbankan yang dikehendaki. Pelanggan juga boleh membuat janji temu sekurang-kurangnya sehari lebih awal dari tarikh yang dijadualkan.

“Justeru, menerusi platform eAppointment ini, kami berharap ia dapat membantu pelanggan Bank Rakyat sedia ada untuk merancang masa urus niaga perbankan mereka dengan lebih lancar dan mudah,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

SYED ABDUL AZIZ SYED HASSAN
SYED ABDUL AZIZ SYED HASSAN

Syed Abdul Aziz berkata, inisiatif itu merupakan komitmen berterusan Bank Rakyat bagi mengekang penularan wabak Covid-19 dengan memanfaatkan penggunaan teknologi dan pendigitalan sekali gus meningkatkan produktiviti dan kecekapan perniagaan.

“Keperluan penjarakan fizikal yang disebabkan oleh wabak Covid-19 juga menjadikan lebih penting bagi institusi kewangan untuk mengadaptasi perniagaan mengikut norma baharu dan sentiasa memastikan bahawa interaksi pelanggan dan warga kerja bank di cawangan kekal selamat,” katanya.

Beliau berkata, kini, pelanggan boleh membuat janji temu bagi mendapatkan perkhidmatan itu mulai 16 Ogos 2021 di 147 Cawangan Bank Rakyat dan 25 Rakyat Xcess dan 27 Ar-Rahnu X’Change milik Bank Rakyat di seluruh negara.

Untuk membuat tempahan janji temu, pelanggan boleh melayari laman web rasmi www.bankrakyat.com.my atau akses terus melalui https://appointment.bankrakyat.com.my atau mengimbas kod QR eAppointment yang terdapat di cawangan Bank Rakyat atau Ar-Rahnu X’Change Bank Rakyat.

-TAMAT-


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!