Peguam nafi upah samseng cetus rusuhan kuil

Mohamed Hanif Khatri (kiri) bersama Muhammad Rafique dalam sidang media menafikan diri mereka terlibat dalam mengupah samseng hingga mencetuskan kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman.
Mohamed Hanif Khatri (kiri) bersama Muhammad Rafique dalam sidang media menafikan diri mereka terlibat dalam mengupah samseng hingga mencetuskan kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman.
A
A
A
PETALING JAYA - Peguam bela, Mohamed Hanif Khatri Abdulla dan Muhammad Rafique Rashid Ali yang mewakili kakitangan syarikat pemaju, One City Development Sdn Bhd menafikan bahawa mereka terlibat mengupah samseng hingga mencetuskan insiden kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman, awal pagi Isnin lalu.

Dua peguam tersebut mewakili tiga kakitangan syarikat itu yang ditahan berkaitan kes rusuhan tersebut.

Mohamed Haniff berkata, beliau dan Muhammad Rafique dilantik oleh pihak syarikat selepas berlakunya insiden rusuhan tersebut.

Menurutnya, selain mewakili tiga kakitangan syarikat yang ditahan, pelantikan itu dibuat bagi membolehkan syarikat membantu siasatan pihak polis.

”Kami tidak mewakili mana-mana perusuh.

"Malah, berhubung dengan penularan mesej di media sosial Facebook dan aplikasi WhatsApp mengenai pembabitannya dan Muhammad Rafique dalam memberikan upah kepada samseng dalam rusuhan itu adalah satu tuduhan melulu dan tidak benar,” katanya dalam sidang media di pejabat syarikat guamannya, di sini, hari ini.

Jelasnya, berdasarkan kenyataan di Facebook, dirinya dikaitkan telah terlibat dengan insiden.

Katanya, ini tidak benar dan kami berdua juga tidak pernah memberikan wang berjumlah RM150,000 kepada samseng untuk membuat kecoh di kuil.

Selain itu, Mohamed Haniff turut menyatakan bahawa ada kenyataan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa sidang akhbar adalah kurang tepat kerana siasatan masih belum selesai.
Artikel Berkaitan:


"Saya berharap agar kenyataan yang akan dikeluarkan selepas ini tidak mendedahkan butiran siasatan yang boleh menganggu keselamatan awam," katanya.

Terdahulu, Muhyiddin pada sidang media khas di Putrajaya mendedahkan siasatan polis mendapati peguam kepada pemaju One City memberi upah RM150,000 kepada 50 lelaki untuk menceroboh, mengambil alih dan mengawal kuil berkenaan.

Sementara itu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan individu yang memukul anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, hingga parah mempunyai niat untuk membunuh.

Menurutnya, individu yang melakukan perbuatan itu bukan hadir untuk demonstrasi aman tetapi mempunyai niat membunuh kerana membawa senjata tajam sewaktu kejadian.