Penerima vaksin Covid-19 perlu sahkan janji temu dalam tempoh 48 jam

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

PUTRAJAYA - Penerima vaksin Covid-19 diingatkan supaya mengesahkan kehadiran janji temu dalam tempoh 48 jam selepas menerima butiran dan tarikh untuk divaksin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Covid-19 Immunisation Task Force (CITF), kegagalan memberikan pengesahan akan menyebabkan janji temu dibatalkan dan dijadualkan semula serta slot untuk janji temu tersebut diberikan kepada orang lain.

"Ini akan memastikan perancangan di pusat vaksinasi dan pengedaran vaksin dapat dilaksanakan dengan lancar.

"Sekiranya mereka mengesahkan untuk hadir bagi janji temu vaksinasi, peringatan akan kehadiran mereka untuk hari yang telah ditetapkan akan dihantar tiga dan sehari sebelum tarikh vaksinasi," kata kenyataan itu pada Jumaat.

Menurut CITF, proses notifikasi untuk penerima vaksin bagi fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan dimaklumkan melalui dua kaedah iaitu aplikasi MySejahtera dan Sistem Pesanan Ringkas (SMS).

CITF menyatakan notifikasi itu akan diberikan kepada mereka yang telah berdaftar atau yang telah didaftarkan oleh tanggungan masing-masing.

"Untuk pengguna MySejahtera, satu notifikasi diberikan yang memaklumkan mereka untuk menyemak butiran janji temu di aplikasi MySejahtera dan pada masa yang sama, mereka juga akan menerima SMS untuk menyemak butiran janji temu di MySejahtera.

"Mereka diminta mengesahkan kehadiran janji temu vaksinasi dalam tempoh 48 jam melalui aplikasi MySejahtera. Apabila hampir tamat tempoh 48 jam tersebut, peringatan untuk mengesahkan janji temu juga akan dihantar sekiranya jawapan masih belum diberi," menurut kenyataan itu.

Artikel Berkaitan:

Bagi mereka yang tidak mendaftar melalui MySejahtera, butiran janji temu akan dihantar melalui SMS dan penerima akan dimaklumkan mengenai saluran untuk membuat semakan tarikh janji temu seperti di laman web dan sebagainya.

"Mereka juga diingatkan supaya mengesahkan kehadiran janji temu dengan membalas YA atau TIDAK," menurut CITF.

Menurut kenyataan itu lagi, mereka yang tidak menerima sebarang notifikasi melalui SMS atau MySejahtera bermaksud giliran mereka untuk divaksinasi masih belum tiba.

Fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan bermula 19 April ini dengan menyasarkan golongan berisiko seperti warga emas, individu yang mempunyai sejarah penyakit (komorbiditi) dan orang kurang upaya (OKU).

Maklumat janji temu telah mula dihantar kepada mereka yang terpilih bermula Isnin lalu (5 April).

Orang ramai yang mempunyai sebarang isu mengenai pengesahan janji temu bagi fasa kedua boleh menghubungi talian 1800-888-828. - Bernama