Jumlah koperasi wanita terlalu rendah

Mas Ermieyati - Foto Bernama
Mas Ermieyati - Foto Bernama
A
A
A

JITRA - Hanya 248 koperasi atau 1.8 peratus koperasi wanita daripada keseluruhan koperasi berdaftar di Malaysia setakat 30 Jun 2020.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, jumlah koperasi wanita ini dilihat terlalu rendah berbanding jumlah keseluruhan koperasi berdaftar, iaitu 14,688 bagi tempoh sama.

Katanya, komposisi anggota koperasi bagi kesemua koperasi wanita pula ialah 18,750 orang ataupun 0.31 peratus daripada keseluruhan 6.1 juta anggota di seluruh Malaysia.

"Dari segi perolehan, koperasi wanita menyumbang RM5.6 juta ataupun 0.027 peratus sahaja daripada keseluruhan perolehan koperasi yang berjumlah RM21.1 billion setakat tempoh sama.

"Kebanyakan koperasi wanita ini terlibat dalam fungsi perkhidmatan sebanyak 42 peratus dan pengguna sebanyak 31 peratus," katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelancaran Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Gerakan Koperasi Kedah 2021 di Koperasi Serbaguna Kaum Ibu Kubang Pasu, di Jalan Kampung Lubuk Batu, di sini pada Jumaat.

Turut hadir, Exco Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kebajikan, Halimaton Shaadiah Saad dan Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Kedah, Norazila Nayan dan Pengerusi Koperasi Serbaguna Kaum Ibu Kubang Pasu Berhad, Hasinam@Hizan Md Isa.

Artikel Berkaitan:

Mas Ermieyati (tengah) menyerahkan replika cek bantuan pada Majlis Pelancaran Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Gerakan Koperasi Kedah 2021 di Koperasi Serbaguna Kaum Ibu Kubang Pasu, Jitra pada Jumaat.
Mas Ermieyati (tengah) menyerahkan replika cek bantuan pada Majlis Pelancaran Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Gerakan Koperasi Kedah 2021 di Koperasi Serbaguna Kaum Ibu Kubang Pasu, Jitra pada Jumaat.

Katanya, tiga negeri mencatatkan bilangan koperasi wanita tertinggi berbanding negeri-negeri lain dengan Perak (30), Johor (29) dan Selangor (26).

"Antara faktor koperasi wanita rendah ialah kurang kesedaran, kurang hubungan dan mereka tidak berani untuk tampil menguruskan koperasi," katanya.

Sehubungan itu, Mas Ermieyati berkata, pihaknya mahu mengubah dan memperkasakan lagi koperasi wanita di seluruh negara.

"Di pihak kementerian, saya sendiri telah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Keusahawanan dan Koperasi Wanita selain berkolaboratif dengan agensi lain untuk mencapai hasrat itu," katanya.

Menurut beliau, anggota masyarakat khususnya golongan wanita dan profesional diseru untuk melibatkan diri dengan koperasi.

Mas Ermieyati berkata, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) menyasarkan peningkatan koperasi wanita sehingga 20 peratus untuk dicapai dalam tempoh lima tahun lagi.

Dalam perkembangan lain, katanya, anggota koperasi terjejas menerima penyerahan barangan bantuan manakala koperasi terjejas pula menerima geran bantuan melalui Program CSR Gerakan Koperasi Kedah pada 2020.

Beliau berkata, Gerakan Koperasi Kedah menyalurkan sumbangan kepada anggota koperasi melibatkan peruntukan sebanyak RM51,000.

"Antara bantuan lain termasuklah Bantuan Kecemasan Koperasi (TBKK) Covid-19 sebanyak RM70,000, Bantuan Insentif Pemulihan Ekonomi (Pulih) sebanyak RM57,500 dan Bantuan Pembangunan SKM kepada Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Labu Besar Kulim Berhad sebanyak RM90,000," katanya.

Mas Ermieyati berkata, pihaknya cuba membantu meringankan bebanan masyarakat terutamanya anggota koperasi yang terjejas Covid-19, sekali gus menunjukkan komitmen gerakan koperasi membantu ahli dan anggota akibat pandemik melalui program itu.