X

Kindly register in order to view this article
!

Majlis Negara setuju secara prinsip terhadap program Jendela

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Zuraida Kamaruddin berucap pada perasmian sambutan Hari Landskap Negara 2021 di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan hari ini. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Mesyuarat Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan (MNKT) pada Selasa bersetuju secara prinsip terhadap Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela) dalam mesyuarat yang dipengerusikan Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Zuraida Kamaruddin berkata, pelan yang dirangka hasil perbincangan bersama pemegang kepentingan dalam sesi Makmal Infrastruktur Digital Negara (NDIL) tahun lalu itu akan menjadi platform bagi menambah baik perkhidmatan komunikasi digital di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

"Bagi memastikan kelancaran dan kelangsungan pelaksanaan projek JENDELA, kerjasama kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) terhadap pemudah cara pelaksanaan infrastruktur digital di peringkat negeri juga amat diperlukan," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Mesyuarat itu juga telah menimbang dan bersetuju terhadap lima lagi kertas pertimbangan antara lain menjadikan perkhidmatan komunikasi sebagai utiliti awam ketiga, pemakaian garis panduan perancangan infrastruktur komunikasi(GPP-I) dan prosedur permohonan pemajuan menara atau struktur komunikasi.

Selain itu, prosedur permohonan bagi penyediaan penginapan pekerja secara jangka pendek dan garis panduan pasar sejahtera di kawasan pihak berkuasa tempatan turut dipertimbangkan dan dipersetujui.

Mesyuarat yang diadakan secara maya itu turut disertai Zuraida, Menteri Kesihatan Datuk, Seri Dr Adham Baba, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri, lima orang timbalan menteri, serta dua orang menteri kerajaan negeri Sabah dan Sarawak. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!