KULIM - Kerajaan diminta supaya mengambil tindakan segera bagi memastikan syarikat bas henti lain di kawasan ini tidak menghentikan operasinya.

Pengerusi Kesatuan Pekerja-pekerja Pengangkutan Semenanjung Cawangan Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Musa Abdullah berkata dua syarikat bas sebelum ini telah pun menghentikan operasi di beberapa laluan di Kedah dan situasi itu akan turut berlaku di Butterworth.

Menurutnya, pemberhentian ini juga dibimbangi turut akan berlaku di kawasan Kulim ini atas beberapa faktor termasuk tidak mampu menanggung kos operasi.

“Mulai esok  dua syarikat bas akan mula hentikan operasi di Butterworth, Pulau Pinang, lepas ini tak ada lagi bas henti-henti di situ saya tak boleh bayangkan.

“Bukan sahaja lebih 40 pekerja dan kakitangan hilang pekerjaan, tetapi akan mengundang masalah kepada pengguna terutama pelajar sekolah dan pekerja yang masih bergantung kepada kenderaan awam ini.

“Kita mahu kerajaan persekutuan dan juga negeri cari jalan penyelesaian segera supaya semua pihak tidak terkesan apabila lebih banyak syarikat bas henti ini mengambil keputusan menghentikan operasinya,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan dicadangkan memberi subsidi diesel dan tayar kepada syarikat bas ini bagi membolehkan operasi mereka terus berjalan.

“Syarikat bas ini bukannya dapat untung banyak sangat. Dulu mereka ada terima bantuan daripada kerajaan untuk teruskan operasi.

“Memang sudah tidak ramai pengguna seperti dulu, tapi masih yang memerlukan khidmat ini. Kalau kerajaan beri subsidi untuk mereka untuk kos operasi mungkin tidak akan berlaku penutupan operasi,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga diharap dapat memastikan operasi bas ini lebih efisien supaya orang ramai dapat kembali memilih pengangkutan awam.

Sebelum ini, kerajaan Kedah bersama Exco Pengangkutan, Azman Nasrudin berkata pihaknya memandang serius masalah ketiadaan perkhidmatan bas henti-henti yang menjadi keperluan penduduk khususnya pelajar dan pekerja di beberapa kawasan, sekaligus akan cuba mengatasi masalah itu dalam kadar segera.