SYARIKAT penerbangan Batik Air merancang menambah empat unit Airbus A321 Neo pada tahun depan.

Memetik laporan KOMPAS.com, Pengarah Batik Air Achmad Luthfie berkata, ketika ini Batik Air sudah memiliki 54 unit pesawat dengan penerbangan 308 sehari.

Sebelum ini, syarikat induk Batik Air, Lion Air Group dikatakan mempunyai rancangan membeli sebanyak 1,200 pesawat dalam tempoh sehingga tahun 2035.

Berkaitan dengan rancangan itu, Luthfie  bagaimanapun berkata, belum ada sebarang pengedaran jumlah pesawat kepada anak-anak syarikat.

“Adapun langkah pembelian pesawat baru oleh Lion Air Group berdasarkan kepada lonjakan pertumbuhan penumpang, terutama ke destinasi pelancongan yang dijangka akan memerlukan pesawat dalam beberapa tahun nanti.

Berdasarkan rekod, dalam tempoh tiga tahun terakhir ini jumlah penumpang Lion Air Group terus meningkat.

Pada 2015, jumlah penumpang Lion Air Group tercatat sekitar 33,25 juta penumpang, naik menjadi 44,79 juta penumpang pada 2016. Kenaikan jumlah penumpang berlanjutan sehingga tahun lalu, dengan catatan sebanyak 50,84 juta.

Tidak jauh berbeza dari Batik Air, Citilink Indonesia juga merancang penambahan pesawat baharu di samping menjangkakan pertumbuhan penumpang, anak syarikat milik negara, Garuda Indonesia, membawa sebuah pesawat baru untuk menggantikan pesawat yang telah tamat tempoh.

Sementara itu, Setiausaha Korporat VP & CSR Citilink, Ranty Astari Rachman berkata, penambahan pesawat ini bukan hanya dilakukan untuk memperkuat barisan.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan jumlah penambahan pesawat baharu untuk tahun ini, begitu juga dengan bilangan pesawat yang tamat tempoh sewa.

Katanya, pesawat Citilink yang kini beroperasi masih boleh menampung keperluan penerbangan domestik dan asing.

“Jumlah (pesawat) masih sama, tahun ini kekal 50 armada A320,” katanya.

Pemerolehan pesawat baru untuk Citilink menjadi sebahagian untuk menyokong pengembangan penerbangan ke beberapa negara di Asia Tenggara.

Pada 25 Mac lalu, Citilink membuat laluan Jakarta-Penang pertama, Malaysia. Penerbangan itu dijangka menyokong pertumbuhan ekonomi kedua-dua bandar. Penerbangan Jakarta-Penang adalah pengembangan sambil memperkukuh hubungan udara dengan Asean.

Oleh itu, ia dapat menyokong mobiliti masyarakat, yang seterusnya dapat meningkatkan pertumbuhan ekonomi rantau ini.

Citilink menyasarkan penerbangan ke beberapa negara Asean atas pasaran dan laluan yang berpotensi.

Potensi pasaran besar ini pastinya dapat memberi manfaat kepada pertumbuhan pelancongan dan perdagangan.