LEMBAGA Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang menggunakan logo CIDB untuk mempromosi produk dan perkhidmatan tanpa kebenaran.

Ketua Eksekutifnya, Datuk Ir Ahmad ‘Asri Abdul Hamid berkata, penggunaan logo CIDB tanpa kebenaran itu mengelirukan orang awam dengan memberi gambaran syarikat tersebut menjalankan perniagaan bagi pihak CIDB.

“Hanya anak syarikat CIDB sahaja yang dibenarkan menggunakan logo CIDB. Organisasi lain yang ingin menggunakan logo CIDB perlu memohon kebenaran melalui surat atau emel kepada Unit Komunikasi Korporat CIDB,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Justeru katanya, orang ramai diminta jangan terpedaya dengan ejen-ejen pendaftaran, mahupun syarikat-syarikat pembinaan yang giat menawarkan perkhidmatan di media sosial dengan menggunakan logo CIDB.

Jelas beliau, CIDB tidak pernah melantik mana-mana ejen untuk melaksanakan urusan pendaftaran kontraktor bagi pihak CIDB.

"CIDB menggesa kontraktor berurusan terus dengan pihaknya untuk permohonan atau pembaharuan lesen bagi mengelakkan caj tambahan dikenakan oleh orang tengah.

"Melalui sistem pendaftaran atas talian atau Centralised Information Management System (CIMS), yang diperkenalkan sejak Julai 2017, semua proses pendaftaran boleh dibuat sendiri secara atas talian.

"Jika pelanggan memerlukan bantuan, boleh berurusan terus dengan Pejabat dan Cawangan CIDB di seluruh negara. Jika semua dokumen disertakan lengkap, proses permohonan dapat diselesaikan dalam masa dua hari bekerja sahaja," katanya.

Tambah beliau, bagi memastikan maklumat dan dokumen dihantar secara atas talian adalah asli, CIDB akan melaksanakan audit.