X

Kindly register in order to view this article
!

Pahang lanjut bayaran cukai tanah hingga 31 Julai

Laporan Sinar Harian hari ini.
A
A

KUANTAN - Kerajaan Pahang bersetuju melanjutkan tempoh pembayaran cukai tanah bagi semua hak milik tanah sehingga 31 Julai ini.

Menurut kenyataan Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Pahang, perkara tersebut telah diputuskan pada mesyuarat kerajaan Pahang pada 20 Mei lalu.

"Dengan pelanjutan tempoh bayaran cukai itu adalah diharapkan ia dapat memberi masa yang mencukupi untuk semua pemilik tanah untuk menjelaskan cukai tanah sepenuhnya pada tahun ini," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut kenyataan itu, bagaimanapun, denda yang akan dikenakan sekiranya pembayaran melebihi tarikh tersebut akan dikenakan mulai 1 Ogos depan.

[ARTIKEL BERKAITAN] - Gesa kerajaan Pahang lanjut tempoh bayar cukai tanah

Hari ini, Sinar Harian melapor gesaan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Pakatan Harapan (PH) meminta agar tempoh pembayaran cukai tanah dilanjutkan.

Gesaan itu dibuat susulan memerangi wabak koronovirus (Covid-19) dan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah menjejaskan pendapatan dan keuntungan setiap individu tidak kira sektor mana mereka berada langsung atau tidak langsung.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus