Kehidupan selepas bergelar Haji dan Hajah

MINA, 18 Jun -- Jemaah haji Malaysia kelihatan bersemangat bagi melontar di ketiga-tiga jamrah iaitu Jamrah Sugra, Wusta dan Kubra, hari ini sebagai simbolik merejam syaitan.
Jemaah haji akan berada di Mina sehingga 13 Zulhijjah untuk melontar di ketiga-tiga jamrah berkenaan pada Hari Tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah.
Jemaah haji yang melakukan 'nafar thani' akan bermabit (berada seketika atau bermalam) di Mina sehingga 13 Zulhijjah, manakala jemaah yang melakukan 'nafar awwal' akan berada di Mina sehingga 12 Zulhijjah.
--fotoBERNAMA (2024) HAK CIPTA TERPELIHARA
MINA, June 18 -- Malaysian pilgrims showed their enthusiasm when they performed the stoning at the three Jamarat today, namely Jamrah Sugra, Wusta and Kubra, as a symbolic act to cast out the devil.
The pilgrims will stay in Mina until the 13th Zulhijjah to perform the stoning at the three Jamarat during the Tashreeq days on the 11th, 12th and 13th Zulhijjah.
Pilgrims who perform 'nafar thani' will remain in Mina until the 13th Zulhijjah, while those who perform 'nafar awwal' will remain in Mina until the 12th Zulhijjah.
- fotoBERNAMA (2024) COPYRIGHT RESERVED
MINA, 18 Jun -- Jemaah haji Malaysia kelihatan bersemangat bagi melontar di ketiga-tiga jamrah iaitu Jamrah Sugra, Wusta dan Kubra, hari ini sebagai simbolik merejam syaitan. Jemaah haji akan berada di Mina sehingga 13 Zulhijjah untuk melontar di ketiga-tiga jamrah berkenaan pada Hari Tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Jemaah haji yang melakukan 'nafar thani' akan bermabit (berada seketika atau bermalam) di Mina sehingga 13 Zulhijjah, manakala jemaah yang melakukan 'nafar awwal' akan berada di Mina sehingga 12 Zulhijjah. --fotoBERNAMA (2024) HAK CIPTA TERPELIHARA MINA, June 18 -- Malaysian pilgrims showed their enthusiasm when they performed the stoning at the three Jamarat today, namely Jamrah Sugra, Wusta and Kubra, as a symbolic act to cast out the devil. The pilgrims will stay in Mina until the 13th Zulhijjah to perform the stoning at the three Jamarat during the Tashreeq days on the 11th, 12th and 13th Zulhijjah. Pilgrims who perform 'nafar thani' will remain in Mina until the 13th Zulhijjah, while those who perform 'nafar awwal' will remain in Mina until the 12th Zulhijjah. - fotoBERNAMA (2024) COPYRIGHT RESERVED
A
A
A

ALHAMDULILLAH, lebih 31,000 rakyat Malaysia selamat menyempurnakan ibadah haji di Tanah Suci Makkah. Tidak lama lagi, masing-masing akan pulang semula ke tanah air untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

Setelah menyempurnakan rukun Islam kelima itu, seseorang itu akan membawa gelaran ‘Haji’ atau ‘Hajah’ sebagai tanda penghormatan dan pengiktirafan terhadap pencapaian spiritual mereka.

Gelaran ini bukan sekadar simbol, ia membawa bersama tanggungjawab dan harapan yang baharu dalam kehidupan seharian.

Seseorang yang telah bergelar Haji atau Hajah diharap akan menunjukkan peningkatan dalam ketaatan beragama. Mereka akan lebih tekun dalam solat, puasa dan amalan-amalan sunnah lainnya.

Gelaran ini mengingatkan mereka akan janji dan ikrar yang telah dibuat semasa di Tanah Suci untuk menjadi Muslim yang lebih baik.

Perjalanan selepas bergelar Haji atau Hajah tidaklah mudah. Cabaran untuk terus istiqamah alam amalan-amalan baik yang telah dilatih semasa mengerjakan ibadah haji memerlukan usaha berterusan.

Dalam kesibukan hidup, ada kalanya semangat yang membara semasa di Tanah Suci boleh pudar secara perlahan-lahan.

Apabila sudah bergelar Haji atau Hajah, akan sering menjadi perhatian masyarakat. Setiap perbuatan akan dinilai masyarakat dan dibandingkan dengan status baharu mereka.

Artikel Berkaitan:

Ini boleh menjadi tekanan, tetapi juga peluang untuk terus memperbaiki diri.

Perubahan rohani yang dialami semasa haji kadang-kadang memerlukan masa untuk disesuaikan dengan kehidupan sehari-hari.

Ada yang mengalami post-pilgrimage blues atau perasaan kosong setelah kembali dari Tanah Suci.

Oleh itu, sokongan keluarga dan komuniti sangat penting dalam membantu mereka mengatasi perasaan ini.

Namun, bergelar Haji atau Hajah adalah suatu pencapaian yang besar dalam hidup seorang Muslim.

Ia bukan hanya sekadar gelaran, tetapi membawa makna yang mendalam dan tanggungjawab yang besar.

Kehidupan selepas haji seharusnya mencerminkan peningkatan dalam ketaatan beragama, akhlak yang lebih mulia, dan kepedulian sosial yang lebih tinggi.

Walaupun terdapat cabaran, dengan tekad dan keimanan yang kuat, insya-ALLAH, mereka yang sudah bergelar Haji dan Hajah dapat menjadi contoh dan inspirasi kepada masyarakat sekeliling mereka.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!