Operasi diselaras MCBA bongkar kegiatan penyeludupan di Bintulu

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

PUTRAJAYA - Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan (MCBA) berjaya membongkar kegiatan penyeludupan minuman keras dan rokok tidak bercukai di Bintulu, Sarawak dalam satu operasi yang diselaraskan agensi itu Selasa lepas melibatkan rampasan berjumlah RM3.1 juta.

MCBA dalam kenyataan hari ini memaklumkan pihak berkuasa menahan enam warga asing terdiri daripada empat warga Indonesia dan dua warga India, selain turut menyita dua kenderaan.

"Mereka akan disiasat di bawah Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967, Seksyen 6(1)(c) dan Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63,” menurut kenyataan itu.

Operasi yang diketuai Biro Siasatan Jenayah Hidupan Liar, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA), Bukit Aman serta Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah 5, Sarawak itu merupakan sebahagian usaha berterusan pihak berkuasa dalam membanteras aktiviti penyeludupan yang boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

"MCBA dan Polis Diraja Malaysia menerusi JKDNKA komited untuk terus bekerjasama dalam memerangi jenayah dan memastikan undang-undang sentiasa dipatuhi," menurut kenyataan itu. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Artikel Berkaitan: