Gen Z mahu aturan kerja fleksibel

Gambar hiasan 123rf
Gambar hiasan 123rf
A
A
A

SEIRING dengan peralihan dasar pekerjaan global, Malaysia pada April lepas mengumumkan pekerja kini boleh secara rasmi meminta pengaturan kerja yang fleksibel daripada majikan mereka.

Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong menjelaskan, pekerja mempunyai hak untuk memohon variasi dalam waktu kerja, hari dan lokasi di bawah Seksyen 60P dan 60Q Akta Pekerjaan 1995.

Majikan bertanggungjawab untuk menjawab permintaan ini dalam tempoh 60 hari dan menyediakan justifikasi bertulis untuk sebarang penafian.

Steven juga berkongsi pandangan tentang Akta Pekerjaan 1995, khususnya mengetengahkan Bahagian XIIC, yang menangani pengaturan kerja yang fleksibel.

Secara khususnya, Seksyen 60P (1) akta itu menggariskan hak pekerja untuk memberi petisyen kepada majikan mereka bagi pengaturan kerja yang fleksibel, tertakluk kepada peraturan yang digariskan dalam Bahagian XII atau perjanjian kontrak.

Pengumuman kerajaan itu dibuat sebagai tindak balas kepada peralihan dasar barubaru ini di Singapura, yang memberi pekerja pilihan untuk bekerja selama empat hari seminggu, peluang kerja jauh yang meningkat dan penjadualan fleksibel bermula pada Disember 2024.

Mengenai isu tersebut, Setiausaha Kehormat Chartered Management Institute Singapura, Suanny Gouw berkata, kerja jarak jauh kini menjadi kebiasaan dan kebanyakan syarikat telah membuat penambahbaikan dalam amalan mereka untuk membolehkan tempat kerja bukan lagi hanya di pejabat tetapi di mana sahaja anda berada.

“Membenarkan fleksibiliti pekerja untuk memilih di mana dan bila mereka bekerja boleh mengurangkan tekanan dan mampu menyumbang kepada peningkatan produktiviti, dengan membenarkan mereka bekerja asalkan berada pada tahap terbaik.

Artikel Berkaitan:

“Perkara yang penting ialah kerja dapat dilakukan dengan berkesan dan cekap, bukannya dilakukan dalam jangka masa atau persekitaran yang ditetapkan,” katanya.

Tambah Suanny, pengaturan kerja fleksibel juga telah menarik lebih ramai wanita untuk masuk semula dan kekal dalam tenaga buruh.

Dengan perniagaan yang menghadapi masalah buruh, wanita kini menjadi sebahagian daripada tenaga kerja.

“Kerajaan Singapura akan memberikan lebih banyak sokongan untuk perniagaan terutamanya wanita untuk menyertai atau kembali menjadi tenaga kerja,” jelasnya.

Di Malaysia, perkembangan itu masih diperdebatkan oleh sesetengah majikan yang lebih suka pekerja hadir secara fizikal di tempat kerja.

Justeru mereka perlu meneliti trend global berkenaan, terutama dalam menguruskan pekerja dalam kalangan Gen Z.

Laporan Keadaan Tempat Kerja Global terkini oleh Gallup Pekerja di Asia Selatan 2023 mendapati pekerja di Asia Selatan (termasuk Malaysia) adalah paling terlibat di dunia, tetapi juga mengalami peningkatan tahap tekanan dan

DATA-DATA YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN

Sebanyak 33 peratus pekerja di Asia Selatan terlibat dan berkembang maju, peningkatan sebanyak 7 peratus berbanding angka tahun lepas dan 10 peratus lebih tinggi daripada purata global.

Laporan itu juga telah meninjau seramai 2.2 juta pekerja sejak itu, kira-kira 160,000 setahun, untuk mengetahui perasaan orang ramai tentang pekerjaan dan prospek pekerjaan mereka.

Aspek paling merisaukan daripada tinjauan itu ialah majoriti - 59 peratus pekerja dunia “berhenti senyap-senyap”. Ini bermakna lebih separuh menggambarkan diri mereka sebagai melakukan usaha minimum yang diperlukan, dan merasa terputus hubungan daripada majikan.

Tambahan 18 peratus telah digelar ‘kuat berhenti’, bermakna mereka mengambil tindakan yang secara langsung membahayakan organisasi dan melemahkan matlamat syarikat.

Satu lagi penyelidikan di United Kingdom (UK) oleh Chartered Management Institute (CMI) menunjukkan kebimbangan tentang kualiti pengurusan, dan kesannya terhadap kehidupan harian pekerja.

Hampir satu pertiga daripada pekerja UK mengatakan mereka telah berhenti kerja kerana budaya tempat kerja yang negatif, menurut tinjauan baharu yang menggariskan risiko pengurus gagal mengekang tingkah laku toksik.

Faktor lain yang dipersoalkan oleh 2,018 pekerja dalam tinjauan itu sebagai sebab untuk meninggalkan pekerjaan pada masa lalu termasuk hubungan negatif dengan pengurus (28 peratus) dan diskriminasi atau gangguan (12 peratus).

Sementara itu, dasar kerja empat hari seminggu dilaksanakan sepenuhnya oleh kebanyakan firma UK dalam percubaan terbesar dunia.

Laporan tersebut dibuat oleh badan pemikir Autonomy dan penyelidik dari University of Cambridge, University of Salford dan Boston College di Amerika Syarikat (AS), mendapati ‘banyak faedah penting yang ditemui semasa percubaan awal telah berterusan selama 12 bulan’, walaupun mereka menyatakan bahawa ia adalah saiz sampel yang kecil.

Felo CMI, Dr Guna Seelan Rethinam yang menggariskan tujuh kaedah organisasi dapat membolehkan orang ramai memacu perubahan dan inovasi berkata, lebih berwawasan, bermakna, kolaboratif, pendekatan reka bentuk dan pembangunan organisasi anda, lebih baik organisasi anda.

“Dalam pasaran buruh yang semakin ketat hari ini, reka bentuk dan pembangunan organisasi adalah senjata strategik syarikat.

“Jika anda tidak kerap membayangkan semula dari perspektif orang ramai, organisasi anda akan berjuang untuk berkembang,” kata beliau yang merupakan Ketua Acara & Penglibatan Ahli untuk Lembaga Serantau CMI Malaysia, dan pensyarah di Jabatan Pengurusan, Sunway Business School.

Sementara itu, Pengarah Dasar di CMI, Anthony Painter berkata, milenials dan Gen Z kini cukup ‘jelas’ mengenai keutamaan mereka di tempat kerja.

Tinjauan CMI katanya, mendapati lebih separuh daripada pengurus muda UK - mereka yang berumur di bawah 35 tahun - akan meminta waktu fleksibel dan kenaikan gaji jika mereka dikehendaki bekerja di pejabat lima hari seminggu.

“Data terkini ini memberitahu bahawa jika syarikat tidak bersedia untuk membuat tawaran itu, pekerja berbakat dari semua peringkat umur akan membuat laluan mereka sendiri, memulakan perniagaan mereka sendiri dan mentakrifkan semula kerja yang baik dalam ekonomi moden,” tambahnya.

Katanya lagi, ramai anak muda melihat bahawa menjalankan perniagaan mereka sendiri sebagai peluang untuk membina kerjaya yang sesuai dengan gaya hidup, dan bukannya perlu menyesuaikan gaya hidup sekitar kerjaya mereka.

Menurut beliau lagi, mungkin mencari kerja dan maju melalui kerjaya pernah menjadi impian untuk generasi terdahulu, tetapi trend itu tidak lagi menjadi ikutan generasi hari ini.

“Dorongan keusahawanan Gen Z menimbulkan ‘beberapa persoalan sukar’ untuk perniagaan hari ini,” kata Anthony.

*Azmi Tarmizi ialah Pengarang Eksekutif (Cetak) Sinar Harian.