Hujan lebat ragut 4 nyawa, jejas ribuan pelarian di Yaman

Sebatang jalan dinaiki air selepas hujan lebat melanda Sanaa, Yaman pada Sabtu lalu. Foto Xinhua
Sebatang jalan dinaiki air selepas hujan lebat melanda Sanaa, Yaman pada Sabtu lalu. Foto Xinhua
A
A
A

ADEN (YAMAN) - Hujan lebat dan banjir telah mengorbankan empat mangsa di Yaman dan menjejaskan lebih 3,000 keluarga yang menjadi pelarian di negara sendiri, kata pegawai pada Sabtu.

Pihak berkuasa kesihatan Yaman di wilayah Hadramout melaporkan empat individu maut apabila kenderaan mereka dihanyutkan arus deras di Lembah Ayeen. Kawasan itu telah mengalami hujan lebat berterusan selama lima hari, menyebabkan kerosakan yang besar kepada harta benda dan infrastruktur, kata Xinhua.

Unit eksekutif untuk kem pelarian dalaman menyatakan bahawa cuaca ekstrem telah memberi kesan kepada ribuan keluarga di beberapa wilayah. Satu kenyataan di laman web rasmi unit itu memperincikan kemusnahan tempat perlindungan dan kerugian material akibat banjir.

Sumber kerajaan menyatakan bahawa penurunan atmosfera di wilayah Hadramout, Dhalea, Jawf, Shabwa dan Abyan telah menyebabkan banjir yang teruk, dengan kem untuk orang yang dipindahkan mengalami kerosakan yang besar.

Konflik yang berterusan di Yaman, yang berlangsung selama sembilan tahun, telah melemahkan keupayaan kerajaan untuk bertindak balas terhadap kecemasan yang berkaitan dengan iklim itu, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kecederaan dan kemusnahan selanjutnya. – Bernama-Xinhua

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Artikel Berkaitan: