Noktah kemiskinan tegar, isu kewarganegaraan dibincang bersama MPN Sabah - Anwar

Anwar (kiri) menghadiri perjumpaan khas bersama Majlis Pimpinan Negeri Sabah di sebuah hotel pada Ahad. Foto Bernama
Anwar (kiri) menghadiri perjumpaan khas bersama Majlis Pimpinan Negeri Sabah di sebuah hotel pada Ahad. Foto Bernama
A
A
A

KOTA KINABALU - [DIKEMAS KINI] Menoktahkan kemiskinan tegar dan isu kewarganegaraan di Sabah adalah antara inti pati utama yang dibincangkan bersama Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Sabah di sini pada Sabtu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Presiden PKR berkata, MPN PKR Sabah telah mengutarakan kepentingan memesatkan usaha menoktahkan kemiskinan tegar di negeri itu, selain turut menyatakan cadangan untuk mendepani perkara berkenaan.

Menurut beliau, turut dibincangkan ialah kepentingan mengukuhkan kerjasama antara kerajaan Persekutuan dan negeri bagi mengatasi isu kewarganegaraan di Sabah, terutama melibatkan penduduk yang masih tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

"Tentunya (mengatasi isu kewarganegaraan) mengikut syarat telah ditentukan negara kita. Saya terharu apabila nampak fokus itu ada (untuk mengatasi) masalah kemiskinan dan tidak ada kartu (dokumen) yang sah," katanya kepada pemberita.

Terdahulu, beliau mengadakan perjumpaan khas dengan MPN PKR Sabah di sini yang turut dihadiri Ketua Wanita PKR, Fadhlina Sidek juga Menteri Pendidikan; Ketua Penerangan PKR Fahmi Fadzil yang juga Menteri Komunikasi dan Pengerusi MPN PKR Sabah, Datuk Dr Sangkar Rasam.

Turut hadir, 26 Ketua Cabang PKR Sabah antaranya Ketua Cabang PKR Kota Belud, Datuk Mustapha Sakmud merangkap Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Cabang PKR Kota Kinabalu, Datuk Christina Liew yang juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah.

Anwar berkata, MPN PKR Sabah turut memberikan pandangan berkenaan dengan isu kepimpinan majlis itu dan sebarang keputusan berkaitan isu terbabit akan dibuat setelah perbincangan bersama kepimpinan di peringkat pusat.

"(Kita) berunding dengan ketua cabang (di Sabah) ... mereka beri pandangan kepada saya untuk pertimbangan (dan) kita akan rujuk kepimpinan pusat. Kepimpinan pusat akan berunding dan buat keputusan," kata beliau.

Artikel Berkaitan:

Ditanya tentang Pilihan Raya Negeri Sabah ke-17, Anwar berkata, perbincangan turut melibatkan persiapan menghadapi pilihan raya berkenaan di peringkat akar umbi dan ranting parti itu, namun tidak mengulas lanjut. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!