Tiada bau kimia di Taman Senawang Perdana

JAS Negeri Sembilan telah menjalankan siasatan di sekitar Taman Senawang Perdana pada Rabu lalu berhubung aduan bau kimia. (Gambar kecil: Veerapan) Gambar hiasan
JAS Negeri Sembilan telah menjalankan siasatan di sekitar Taman Senawang Perdana pada Rabu lalu berhubung aduan bau kimia. (Gambar kecil: Veerapan) Gambar hiasan
A
A
A

SEREMBAN - Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Sembilan telah menjalankan siasatan di sekitar Taman Senawang Perdana pada Rabu lalu berhubung aduan bau kimia yang terdapat di situ.

Exco Keusahawanan, Sumber Manusia, Perubahan Iklim, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan, S Veerapan berkata, siasatan awal mendapati, aduan yang diterima adalah tidak berasas.

"Siasatan awal oleh pasukan petugas JAS mendapati, aduan yang diterima daripada seorang penduduk taman itu adalah tidak berasas dan tiada bau yang dikesan semasa rondaan dan siasatan dijalankan.

"Para penyiasat telah berjumpa dengan setiausaha persatuan penduduk dan dia juga maklumkan tidak menerima aduan berhubung bau daripada penduduk taman terbabit," katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Menurutnya, aduan bau kimia sebelum ini juga tidak diterima selepas tindakan pihak berwajib.

Tambahnya, pihak persatuan juga berjanji akan menghubungi JAS jika mempunyai aduan berhubung bau.

"JAS telah maklumkan kepada saya yang akan terus menyiasat jika wujud maklumat sah serta menjalankan pemantauan sekiranya ada aduan berulang.

"Pemantauan secara berkala di sekitar Negeri Sembilan turut dilakukan dalam menjaga kualiti udara serta memastikan keselamatan semua pihak,"katanya.

Artikel Berkaitan:

Selain itu katanya, semua pihak diminta membuat aduan dengan menyerahkan bukti sebagai asas siasatan.

Tambahnya, mereka yang mempunyai maklumat berkaitan perlu diserahkan kepada JAS untuk tindakan selanjutnya mengikut peruntukan akta berkaitan.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!