X

Kindly register in order to view this article
!

Kerajaan perlu cari jalan kurangkan kos sara hidup rakyat

Dr Zubaidi Ahmad
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan disaran mencari alternatif bagi mengurangkan beban kos sara hidup kakitangan awam dan swasta di negara ini.

Ahli Jawatankuasa (AJK) Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (Perdim), Dr Zubaidi Ahmad berkata, antara langkah yang boleh diambil kerajaan ialah mengurangkan kos cukai dan perbelanjaan kesihatan supaya beban kewangan rakyat dapat direndahkan.

"Saya faham tentang kewangan rakyat di negara ini tidak kira sektor awam mahupun swasta, memang kebanyakannya tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan, sebab itu kerajaan perlu menyediakan kaedah mengurangkan kos tersebut," katanya Wacana Sinar Harian Siri ke-149 bertajuk Perkhidmatan Awam: Beban Tugas VS Pendapatan di Dewan Karangkraf di sini malam tadi.

Katanya, sektor awam tidak menjanjikan kekayaan, sebaliknya jika seseorang itu mempunyai minat atau bersedia untuk berkhidmat kepada negara, ia merupakan tempat sesuai.

"Ada juga yang merasakan menjadi doktor bakal memberikan pendapatan bagus tetapi timbul isu apabila gaji yang diterima dirasakan tidak setimpal dengan tekanan kerja dan mereka kecewa.

"Sebab itu bagi saya, mereka yang masuk ke dalam sektor awam ini untuk kaya sebenarnya silap. Tidak ada kakitangan bekerja di sektor awam menjadi kaya. Mungkin boleh senang tetapi bukan kaya," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus