Pindaan Perlembagaan berkaitan hak kewarganegaraan ke Parlimen bulan ini

Anwar menyampaikan ucapan pada Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2024 di Sunway Pyramid Convention Centre hari ini. - Foto Bernama
Anwar menyampaikan ucapan pada Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2024 di Sunway Pyramid Convention Centre hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

PETALING JAYA - [DIKEMAS KINI] Kerajaan akan membawa pindaan Perkara 14(1)(b) Perlembagaan Persekutuan berkaitan hak kewarganegaraan anak yang dilahirkan di luar negara ke sidang Parlimen bulan ini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, ia bagi meminda perkataan ‘bapa’ kepada ‘ibu bapa’ atau ‘ibu’ atau ‘bapa’ setelah draf berkenaan dibentangkan kepada Majlis Raja-Raja.

"Sukacita saya maklumkan bahawa istilah bapa dalam Perlembagaan Persekutuan itu dari segi hak anak-anak menjadi warganegara akan digantikan dengan ibu bapa atau ibu atau bapa.

"Setelah begitu lama, puluhan tahun perkara ini dibangkitkan, Kerajaan Madani di bawah Menteri (Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat), Datuk Seri Nancy Shukri, kita dapat lakukan pindaan yang sangat bererti ini,” katanya pada Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2024 di sini malam ini.

Perdana Menteri berkata, beliau percaya pindaan itu akan mendapat sokongan sebulat suara Ahli Parlimen di Dewan Rakyat.

Dalam pada itu, Anwar berkata, beliau telah mengarahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain untuk memberikan perhatian segera terhadap kes berkaitan gangguan seksual.

Beliau berkata, kewujudan Akta Antigangguan Seksual 2022 (Akta 840) dan Tribunal Antigangguan Seksual tidak mencukupi, jika penguatkuasaan tidak dijalankan dengan berkesan.

"Memalukan jika kita sebagai sebuah negara berbicara soal nilai dan akhlak, tetapi masih terdapat laporan berita yang sangat menyakitkan dan mengetuk pintu hati kita akibat keterlanjuran yang dibiarkan berleluasa.

Artikel Berkaitan:

"Kita kirimkan ke asrama, maahad tahfiz dengan harapan yang sangat tinggi bagi memuliakan dan mendidik akhlak anak-anak, tetapi berlaku kecurangan dan ini wajib dihentikan dengan segala kekuatan kepimpinan negara," kata beliau.

Turut hadir pada majlis sambutan itu ialah isteri beliau, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Nancy dan jemaah menteri. - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28