Hamzah sebak Muhyiddin terima banyak pertuduhan

Hamzah
Hamzah
A
A
A

SELAYANG - [DIKEMAS KINI] Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Hamzah Zainuddin sebak sewaktu menyampaikan ucapan pembukaan pada Perhimpunan Agung Khas Bersatu 2024 susulan banyak pertuduhan yang diterima Presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut berkata, beliau bersama perwakilan akan sentiasa bersama membantu Muhyiddin memperjuangkan nasib bangsa, agama dan negara.

“Marilah kita semua dalam dewan yang mulia ini, mendoakan agar ALLAH SWT memberi pertolongan kepada Tan Sri Muhyiddin yang sedang berdepan dengan bermacam-macam masalah.

“Inilah dia, pemimpin yang kita mahukan (Muhyiddin). Cekal, tabah dan sabar menghadapi cabaran yang ada.

“Percayalah, bukan hanya Bersatu tetapi seluruh rakyat akan sentiasa bersama kita memperjuangkan nasib yang akan ditentukan oleh parti kita. Insya-ALLAH,” katanya ketika menyampai ucapan pembukaan Perhimpunan Agung Khas Bersatu 2024 di Pusat Konvensyen Ideal di sini pada Sabtu.

Sebelum ini, media melaporkan usul utama yang akan dibawa pada Perhimpunan Agung Khas tersebut membabitkan pindaan perlembagaan parti.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Razali Idris sebelum ini berkongsi surat maklumat mengenai Perhimpunan Agung Khas parti itu yang dijadual berlangsung pada 2 Mac.

Perhimpunan khas tersebut dijangka meminda perlembagaan parti susulan tindakan enam ahli Parlimen parti itu menyatakan sokongan terhadap pentadbiran Kerajaan Perpaduan dipimpin Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, Hamzah memberitahu bahawa cadangan untuk mengadakan perhimpunan khas itu telah diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi pada 28 Januari lalu.

Menurutnya, ia dilakukan susulan ada beberapa ahli Parlimen Bersatu yang sudah meninggalkan parti kerana kepentingan diri sendiri.

“Menurut perlembagaan parti, Perhimpunan Agung Khas boleh diadakan mengikut fasal 12.5 Perlembagaan Bersatu.

“Kita adakan perhimpunan ini mengikuti fasal 12.5.1 dengan kehendak Presiden,” ujarnya.

Pada masa sama, Hamzah turut berkongsi jumlah perwakilan Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu 2023 lalu adalah seramai 2,054.

“Setelah diteliti terdapat perwakilan yang tidak dikategorikan sebagai layak atas sebab-sebab kematian, letak jawatan, jawatankuasa bahagian digantung dan lain-lain.

“Oleh itu, jumlah perwakilan yang layak hadir ke Perhimpunan Agung Khas adalah berjumlah 1,956 perwakilan,” katanya.