Selesai segera isu tanah banyak nama - Peguam

Pertikaian tanah banyak nama perlu diselesaikan segera bagi mengelak kerumitan kepada pewaris seterusnya. (Foto hiasan) Gambar kecil: Majdah
Pertikaian tanah banyak nama perlu diselesaikan segera bagi mengelak kerumitan kepada pewaris seterusnya. (Foto hiasan) Gambar kecil: Majdah
A
A
A

KOTA BHARU - Pertikaian ‘tanah syarikat’ atau tanah yang ada dua nama pemilik atau lebih pada satu geran perlu segera diselesaikan bagi mengelak kerumitan kepada pewaris seterusnya.

Peguambela dan peguamcara, Majdah Muhamad yang berkongsi berkaitan perkara itu berkata, apabila terdapat banyak nama dalam satu geran, tanah itu selalunya dikenali sebagai 'tanah syarikat' dan salah satu sebab terjadi tanah syarikat ialah kerana pusaka.

Menurut beliau, amalan yang digunakan orang zaman dahulu ialah membeli tanah dengan berpakat kerana jika hendak membeli satu lot sendiri tiada wang, jadi mereka bahagikan bahagian.

“Apabila pemilik tanah meninggal dunia, pewaris akan mewarisi tanah dan jika si mati tidak meninggalkan wasiat, tanah akan diwarisi oleh pewaris yang sah seperti ibu bapa, isteri/suami, anak-anak dan sebagainya.

“Satu tanah boleh jadi ada dua hingga 10 penama dan apabila berkongsi satu geran, nak buat pinjaman untuk bina rumah atas tanah itu tetapi ada tiga nama pemilik, bank atau institusi kewangan tidak akan terima sebab tidak boleh menggadaikan tanah yang ada nama orang lain," katanya ketika dijemput pada program bual bicara di sebuah stesen radio di sini pada Jumaat.

Beliau turut berkongsi pengalamannya menguruskan satu kes tanah syarikat membabitkan 40 nama pemilik dalam satu geran tanah seluas 0.8 hektar yang memakan masa hingga enam tahun untuk selesai.

“Proses pembahagian tanah menjadi sukar apabila pemilik tinggal berjauhan seperti di Kuala Lumpur, Kedah atau Johor.

“Dalam tempoh enam tahun itu juga, tiga pemilik tanah meninggal dunia menjadikan nama pemilik bertambah kepada 60 orang dalam satu geran tanah,” kata beliau.

Artikel Berkaitan:

Beliau turut memberitahu, cara untuk mendapatkan geran individu tanpa berkongsi dengan orang lain iaitu dengan merujuk pihak juruukur bagi mengetahui bahagian kita sebabnya dalam geran apabila berkongsi maksudnya bukan semua bahagian kita.

Tambah beliau, kalau dua pemilik, selalunya setengah bahagian setiap seorang dan perlu panggil juruukur untuk ukur keluasan tanah dengan melukis pelan/petak mengikut bahagian di dalam geran atau kalau sudah ada rumah atas tanah, akan ikut bahagian yang telah terdapat rumah di atasnya.

“Mungkin apabila ukur akan ada sedikit tidak tepat kerana sudah ada binaan rumah dan perlu pergi ke pemilik-pemilik lain untuk nyata hasrat pecah lot, jika semua bersetuju seterusnya tandatangan atas pelan untuk kelulusan pejabat tanah.

“Cuma mungkin akan timbul pertikaian seperti tidak bersetuju dengan cadangan pelan yang disediakan, maka seeloknya duduk berbincang dengan pemilik di atas tanah tersebut bagaimana solusi yang terbaik agar semua pihak berpuas hati.

"Sebenarnya kita juga perlu tahu apabila berkongsi geran di atas tanah yang kosong, sesiapa pun boleh pilih bahagian mana yang diinginkan atau mengikut rentahan masing-masing. Seandainya masih tiada penyelesaian, jalan yang terbaik adalah merujuk kepada peguam untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Majdah berkata, bagi pemilik yang meninggal dunia, pewaris seharusnya melantik wakil untuk menguruskan pembahagian tanah tersebut dan risiko berkongsi geran sekiranya jika salah seorang tidak bersetuju, kes perlu dibawa ke mahkamah.

“Pewaris yang sah iaitu pihak-pihak yang berhak menerima pusaka hendaklah melantik salah seorang wakil diri kepada keluarga si mati melalui peguam yang mengesahkan individu itu layak sebelum perlu menandatangani sebarang cadangan pecah bahagian pada pelan yang disediakan oleh pihak juruukur.

“Peguam akan membuat permohonan kepada mahkamah untuk melantik wakil diri bagi pihak si mati dan tandatangan pada pelan untuk pecah bahagian tanah.

“Wakil diri ini juga perlu dipersetujui oleh pewaris sebelum dilantik sebagai wakil diri dan pewaris hendaklah menandatangani surat persetujuan agar tiada masalah di kemudian hari. Ini bagi mengelakkan perbalahan sesama sendiri dan sekiranya ia berlaku, ini akan menyukarkan proses pecah bahagian tersebut,” katanya.

Beliau berkata, dalam proses untuk mendapat geran masing-masing atau pecah lot atau bahagian, kos antara isu besar kerana dahulu murah tetapi sekarang ini sudah naik harga dan ditetapkan bergantung kepada keluasan tanah.

“Baik buat sekarang kerana kos akan semakin meningkat dan bukan menurun termasuk kos juruukur bagi menentukan bahagian-bahagian/petak-petak masing-masing. Sekiranya tidak ada persetujuan pemilik-pemilik untuk pecah lot/bahagian, maka jalan terakhir adalah membawa kes ke Mahkamah Tinggi dan ini akan menelan kos yang tinggi.

“Selesaikan sementara hidup biar semua pemilik ada geran masing-masing demi masa depan anak-anak dan pewaris seterusnya selain mengelak perbalahan. Perlu ingat apabila berangkai-rangkai pemilik, ia akan menjadi semakin rumit,

“Pertama perlu kenal pasti siapa dan kumpulkan semua pemilik tanah manakala bagi pemilik yang sudah meninggal dunia perlu lantikan wakil diri kerana selagi tidak selesai akan semakin rumit dan lantiklah peguam untuk bantu jika tidak dapat mengesan pemilik,” katanya.