60 rumah rosak fenomena angin kencang landa Rembau

Fenomena angin kencang yang melanda di kawasan Kota baru-baru ini.
Fenomena angin kencang yang melanda di kawasan Kota baru-baru ini.
A
A
A

REMBAU - Fenomena angin kencang yang melanda daerah ini sejak hujung tahun lalu mengakibatkan 60 buah rumah di daerah ini mengalami kerosakan selepas bumbung mereka diterbangkan angin.

Pegawai Daerah Rembau, Mohd Zamri Mohd Esa berkata, ia melibatkan 52 rumah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota dan lapan di DUN Chembong.

"Kerajaan negeri menerusi dana Tabung Bencana Alam telah membantu membaik pulih kerosakan yang berlaku dan ia melibatkan kos kira-kira RM100,000.

"Sekarang ini boleh dikatakan hampir setiap hari kita terima aduan bumbung rumah penduduk diterbangkan angin kuat ekoran peralihan Monsun Timur Laut yang berlaku," katanya kepada pemberita pada Jumaat.

Mohd Zamri
Mohd Zamri

Beliau berkata, pihaknya menerusi jawatankuasa Sekretariat Bencana Alam telah mengambil langkah berwaspada, namun setakat ini bencana yang berlaku masih dalam keadaan terkawal.

Menurutnya, berdasarkan laporan Jabatan Metrologi, keadaan angin kuat dijangka akan berakhir Mac ini.

"Kita harap ia akan berakhir tak lama lagi. Berkenaan bantuan baik pulih bumbung itu ada beberapa kriteria ditetapkan dan bukannya semua aduan kerosakan kita akan baiki.

Artikel Berkaitan:

"Kita akan melihat dari segi kemampuan fizikal kewangan penduduk, tahap kerosakan dan kos diperlukan," katanya.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28