Bangkok dilanda jerebu tebal, seluruh Thailand catat udara tidak sihat

Bot menyeberangi Sungai Chao Praya di tengah-tengah tahap pencemaran udara yang tinggi di Bangkok. Foto AFP
Bot menyeberangi Sungai Chao Praya di tengah-tengah tahap pencemaran udara yang tinggi di Bangkok. Foto AFP
A
A
A

BANGKOK - Bangkok dan 66 wilayah di Thailand itu terus diselubungi jerebu dengan zarah tidak selamat pada PM2.5 direkodkan pada Khamis.

Keadaan bertambah buruk dengan jumlah titik panas akibat pembakaran meningkat kepada 1,712.

Laman sesawang pemantauan udara IQAir meletakkan Bangkok antara senarai 10 bandar paling tercemar di dunia pada Khamis.

Agensi Pembangunan Teknologi Geo-Informatik dan Angkasa (Gistda) mengesan 546 titik panas di hutan terlindung, 506 di hutan simpanan negara, 278 di kawasan pertanian, 195 di kawasan komuniti dan lain-lain, 159 di Tanah Reformasi Pertanian dan 28 di sepanjang lebuh raya.

Wilayah Kanchanaburi mempunyai jumlah titik panas tertinggi iaitu sebanyak 328.

Gistda mengesan 66 wilayah diselubungi paras tidak selamat PM 2.5 pada 8 pagi yang menyaksikan Bangkok mempunyai paras paling teruk iaitu 187.3 mikrogram setiap meter padu (µg/m³).

Di Bangkok, paras purata PM2.5 adalah antara 51.6 dan 82.6 µg/m³, setakat 2 petang (waktu tempatan).

Kerajaan menetapkan had selamat untuk PM2.5 ialah pada 37.5 µg/m³ manakala garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan 25 µg/m³.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Perdana Menteri Srettha Thavisin berkata pembakaran tanaman adalah antara faktor yang menyumbang kepada kemerosotan kualiti udara.

Beliau mengarahkan Pentadbiran Metropolitan Bangkok (BMA) mengambil pelbagai langkah termasuk larangan sementara aktiviti pembinaan selain pekerja bekerja dari rumah selama dua hari mulai pada Khamis.

Bagi langkah jangka panjang, beliau berkata bilangan kenderaan bahan api diesel dalam bandar perlu dikurangkan selain menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik untuk mengurangkan pelepasan daripada ekzos kenderaan.

Sementara itu, Pengarah Pejabat Ramalan Cuaca Pusat Jabatan Meteorologi Somkuan Tonjan berkata paras PM2.5 yang tinggi Bangkok disebabkan oleh udara bertakung, selain angin tenggara yang sangat ringan, menyebabkan habuk bercampur dengan kelembapan, menurut laporan PBS Thai.

Somkuan berkata peningkatan kawasan panas di Kemboja dan Myanmar turut menyumbang kepada paras PM2.5 yang tinggi.

Data Gistda juga menunjukkan negara jiran Thailand, Kemboja merekodkan 2,591 titik panas, Myanmar 1,844, Laos 900 manakala Vietnam sebanyak 185 titik panas. - Bernama