Slam bakal beraksi di Dewan Filharmonik Petronas Jun depan

Impian Slam untuk membuat persembahan di pentas berprestij Dewan Filharmonik Petronas bakal jadi kenyataan apabila kumpulan slow rock itu diberi kepercayaan beraksi pada 8 Jun depan. Foto Bernama
Impian Slam untuk membuat persembahan di pentas berprestij Dewan Filharmonik Petronas bakal jadi kenyataan apabila kumpulan slow rock itu diberi kepercayaan beraksi pada 8 Jun depan. Foto Bernama
A
A
A

IMPIAN kumpulan muzik legenda Slam untuk membuat persembahan di pentas berprestij Dewan Filharmonik Petronas (DFP) di sini, bakal menjadi kenyataan apabila kumpulan slow rock itu diberi kepercayaan untuk beraksi pada 8 Jun depan.

Persembahan di pentas berprestij negara itu kelak merupakan aksi sulung Slam yang dianggotai Zamani selaku vokalis, Shah (gitaris), Eddie (keyboard), Lili (bass) dan Man (dram), sepanjang tiga dekad berkecimpung dalam industri muzik tanah air.

Shah atau nama sebenarnya, Shah Nizam Abdul Halim, 50, berkata dalam konsert itu, Slam akan tampil berbeza dengan menyanyikan seleksi lagu yang jarang dibawa dalam persembahan langsung antaranya Malam dan Semalam, Bukan Niat Membalas Derita, Terasing Dalam Sepi, Suratan, Warna Kehidupan dan Buat Seorang Kekasih.

"Konsert ini khas buat peminat setia Slam yang tidak jemu menghargai dan menyokong karier seni kami sejak lebih 30 tahun lalu.

"Jadi, kami ambil peluang ini untuk memenuhi permintaan mereka," katanya dalam sidang media konsert berkenaan pada Rabu.

Menurutnya, selama ini setiap karya yang ditampilkan Slam sangat menepati selera dan jiwa peminat muzik Melayu seterusnya menjadi kekuatan kepada kumpulan itu untuk bertahan sehingga ke hari ini.

"... jadi kami tidak kecil hati bila orang nak kata kami ini band kampung atau 'leman' dan sebagainya... tapi kami bangga dengan muzik yang kami bawa sebab sampai sekarang, orang boleh terima lagu-lagu kami.

"Sebagai pemuzik, kami cuba buat susunan muzik yang lebih baik agar ia setanding dengan lagu baharu yang ada di pasaran sekarang," katanya.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, Zamani atau nama sebenarnya Zamani Ibrahim, 53, berkata, walaupun masih dalam proses pemulihan selepas menjalani pembedahan akibat masalah skoliosis atau tulang belakang melengkung, beliau optimis semuanya akan berjalan lancar.

Katanya, beliau akan sentiasa menjaga kesihatan agar kekal cergas demi konsert yang bakal berlangsung.

"Alhamdulillah, kesihatan saya masih baik walaupun bukan 100 peratus....saya dah buat dua persembahan berskala besar selepas menjalani pembedahan. Insya-Allah, saya yakin semuanya akan baik-baik sahaja.

"Buat masa ini, saya hanya berlatih menyanyi setiap hari untuk mengekalkan momentum dan jaga stamina," katanya yang berhasrat untuk berduet dengan penyanyi Akim Ahmad suatu hari nanti.

Kredibiliti dan kemampuan Zamani untuk terus menyanyi turut dikagumi semua anggota kumpulannya dan menyifatkan bakat penyanyi itu sebagai anugerah dari tuhan.

"Orang hanya lihat Zamani tak sihat, jadi orang pertikaikan kredibilitinya tapi jujurnya bila kita lihat pencapaian Zamani, dia sebenarnya lebih baik daripada kebanyakan penyanyi lain sebab mampu menyanyi lebih dua jam tanpa berhenti.

"Baru-baru ini, dia buat persembahan selama tiga jam tapi dia okay sahaja," kata Shah.

Tiket persembahan dengan harga RM188, RM248, RM288, RM388, RM448 dan RM548 boleh dibeli menerusi tempahan di laman sesawang DFP di www.dfp.com.my, e-mel di boxoffice@dfp.com.my atau telefon di talian 03-23317007. - Bernama