Final Piala Dunia 2026 di New York

Piala Dunia 2026 akan diadakan di tiga negara iaitu Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.
Piala Dunia 2026 akan diadakan di tiga negara iaitu Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.
A
A
A

PERLAWANAN akhir Piala Dunia 2026 akan diadakan di Stadium MetLife di New York, kata Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) pada Isnin.

New York mengenepikan bidaan daripada Dallas untuk memastikan perlawanan final diadakan di bandar raya itu dalam kemuncak kejohanan disertai 48 dihoskan bersama oleh Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

Pertandingan akan bermula dengan perlawanan pembukaan di Stadium Azteca, Mexico pada 11 Jun 2026.

“Piala Dunia FIFA yang paling inklusif dan memberi impak bukan lagi impian tetapi realiti yang akan dibentuk dalam 104 perlawanan di 16 stadium terkini di seluruh Kanada, Mexico dan Amerika Syarikat.

“Daripada perlawanan pembukaan di Estadio Azteca yang ikonik hingga ke perlawanan akhir yang menakjubkan di New York, pemain dan peminat telah menjadi teras kepada perancangan luas kami untuk kejohanan yang mengubah permainan ini.

"Ia bukan sahaja akan mencipta rekod baharu tetapi juga meninggalkan legasi yang tidak dapat dilupakan," katanya.

Atlanta dan Dallas akan menjadi tuan rumah separuh akhir manakala perlawanan tempat ketiga akan dimainkan di Miami.

Perlawanan suku akhir akan berlangsung di Los Angeles, Kansas City, Miami dan Boston.

Artikel Berkaitan:

Sebanyak 16 bandar di seluruh tiga negara akan menganjurkan perlawanan dengan sebahagian besar perlawanan diadakan di Amerika Syarikat.

Piala Dunia 1994 juga diadakan di Amerika Syarikat dan perlawanan akhir berlangsung di Rose Bowl di Pasadena, Los Angeles.

New York menganjurkan perlawanan pada kejohanan itu di Stadium Giants lama, yang kemudiannya dirobohkan untuk memberi laluan kepada MetLife, yang dibuka pada 2010.