Zii Jia terima jemputan BAM untuk wakili Malaysia di BATC

Zii Jia
Zii Jia
A
A
A

PEMAIN perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia bersedia membantu Malaysia mempertahankan kejuaraan Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) di Pusat Konvensyen Setia Alam, Shah Alam, pada 13 hingga 18 Februari ini.

Pasukan LZJ mengesahkan penyertaannya selepas pemain nombor 11 dunia itu berdepan satu lagi penyingkiran pusingan pertama di tangan pemain China Lu Guang Zu pada Terbuka Malaysia yang sedang berlangsung di Arena Axiata di sini pada Selasa.

Menurut kenyataan yang disiarkan dalam platform media sosial Team LZJ, pemain berusia 25 tahun itu telah memutuskan untuk menerima jemputan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk bermain untuk negara dalam acara berpasukan lelaki.

Menjejakkan kaki di tempat sendiri sebagai atlet profesional adalah luar biasa istimewa. Tidak dapat menggambarkan dengan tepat perasaan mendengar penyokong tuan rumah bersorak untuk anda sepanjang perlawanan, mungkin salah satunya adalah ajaib.

"Kejayaan yang amat kami inginkan dalam edisi Terbuka Malaysia ini tidak menjadi kenyataan. Peluang kedua sukar diperoleh, terutama sekali, peluang untuk bukan sahaja beraksi di Malaysia tetapi bersama pasukan Malaysia adalah sesuatu yang tidak boleh disia-siakan,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu memaklumkan Zii Jia dan pasukannya sentiasa perlu membuat beberapa pelarasan program sebelum ini akan dipermudahkan termasuk melupakan Terbuka Jerman untuk menyertai BATC.

Pada saingan BATC edisi 2022 di venua sama, Zii Jia turut menjadi sebahagian daripada pasukan yang mencipta sejarah muncul juara buat kali pertama selepas menewaskan Indonesia pada aksi final. - Bernama

Artikel Berkaitan: