KKD sekat platform media sosial rosakkan moral masyarakat - Fahmi

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil ketika menghadiri Sidang Dewan Negara di Parlimen pada Isnin. - Foto Bernama.
Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil ketika menghadiri Sidang Dewan Negara di Parlimen pada Isnin. - Foto Bernama.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) secara berterusan melaksanakan tindakan sekatan ke atas platform media sosial dengan kandungan atau paparan yang boleh mempengaruhi, menjejas serta merosakkan moral masyarakat.

Menteri berkenaan Fahmi Fadzil berkata, sekatan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) itu turut melibatkan laman sesawang yang digunakan untuk pelbagai tujuan termasuk mempromosi produk seks serta laman berunsur seks songsang.

Beliau berkata, sejumlah 7,097 laman sedemikian telah dikenakan tindakan sekatan bagi tempoh 2018 hingga 30 November lepas dan tindakan serupa akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi membendung kes penyalahgunaan media sosial.

"KKD komited dan memandang serius dalam membendung kes penyalahgunaan media sosial di pelbagai peranti yang boleh menyalahi undang-undang negara termasuklah kandungan atau iklan yang berunsurkan seks dan LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender).