Pusat Pemindahan Kekal Bencana akan diwujud segera - PM

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen pada Selasa. - Foto Bernama
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen pada Selasa. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Pusat Pemindahan Kekal Bencana (PPKB) akan diwujudkan segera, dengan projek rintis dimulakan di sembilan negeri, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, PPKB itu melibatkan kos siling RM5 juta bagi setiap pusat dan bakal menjadi satu kemudahan perlindungan mangsa banjir yang lebih baik berbanding pusat pemindahan sementara (PPS).

"Kita hadapi banjir setiap tahun, tak munasabah hanya jadikan PPS sahaja, sebab itu kerajaan putuskan untuk segera ditubuhkan PPKB.

"Jadi pusat ini mungkin juga boleh jadi pusat aktiviti komuniti (di luar musim banjir) tetapi dengan satu persiapan (hadapi banjir) agar ia lebih baik,” katanya pada Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Shamshulkahar Mohd Deli (BN-Jempol) sama ada kerajaan ada perancangan dan tindakan untuk menambah baik kemudahan asas PPS di seluruh negara.

Anwar berkata, persiapan yang lebih penting dalam menghadapi dan menangani banjir ialah memastikan segala projek berkaitan tebatan banjir, dilaksanakan segera di seluruh negara.

"...tentang tebatan banjir ketika ini enam projek dah berjalan mengikut jadual, belasan projek lain dah masuk persiapan akhir untuk dimulakan dalam tempoh satu dua bulan ini di seluruh Semenanjung dan juga Sabah dan Sarawak," katanya.

Menjawab soalan tambahan Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff (PN-Rantau Panjang) mengenai peruntukan khas kepada kawasan Parlimen yang sering dilanda banjir, Anwar berkata, Kelantan diberikan keutamaan, memandangkan kesan banjir di negeri berkenaan lebih parah.

Artikel Berkaitan:

"Ini termasuk pembangunan lembangan sungai bersepadu Sungai Kelantan Fasa Dua dan rancangan tebatan banjir Kota Bharu, mungkin dimulakan dalam sebulan ini, pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin semalam juga bersetuju disegerakan pembinaan jambatan dan penyelenggaraan Sungai Golok ke Rantau Panjang, dalam usaha mengurangkan tekanan banjir," katanya.

Anwar semalam mengadakan lawatan kerja ke Sadao, Wilayah Songkhla, Thailand dengan fokus membincangkan isu berkaitan kerjasama dua hala Malaysia-Thailand dengan rakan sejawatannya.

Menyentuh soal bantuan kepada petani dan penternak terjejas banjir, Anwar berkata memang telah ada peruntukan buat golongan berkenaan, namun kerajaan akan memastikan jentera di negeri, jajahan dan Persekutuan mempunyai satu nilai ganti rugi yang munasabah kepada mangsa banjir.

Berhubung persediaan Malaysia mengadaptasi penggunaan teknologi dalam menangani isu banjir yang dibangkitkan Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar), Anwar berkata negara sebelum ini sudah pun mencapai persetujuan dengan Belanda untuk bekerjasama dalam aspek itu.

"Bagaimanapun, Belanda ada pilihan raya baru-baru ini, perdana menteri yang bersetuju dahulu dah undur diri selepas kelompok ekstrem kanan menang dan ia tidak begitu menggalakkan untuk kita, saya akan hubungi perdana menteri baharu untuk mengetahui komitmen mereka berkaitan kerjasama itu," katanya. - Bernama.