Nenek rugi RM13,000 terjerat 'love, parcel scam'

Seorang wanita warga emas di sebuah Felda di sini kerugian RM13,000 selepas menjadi mangsa 'love scam' dan 'parcel scam'. - Foto hiasan 123RF. Gambar kecil: Chang Hook
Seorang wanita warga emas di sebuah Felda di sini kerugian RM13,000 selepas menjadi mangsa 'love scam' dan 'parcel scam'. - Foto hiasan 123RF. Gambar kecil: Chang Hook
A
A
A

JEMPOL - Seorang wanita warga emas di sebuah Felda di sini kerugian RM13,000 selepas menjadi mangsa 'love scam' dan 'parcel scam'.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintenden Hoo Chang Hook berkata, siasatan awal mendapati mangsa berusia 61 tahun itu merupakan ibu tunggal terpedaya dalam sindiket 'love scam' setelah berkenalan dengan seorang lelaki didakwa dari London.

"Mereka berkomunikasi melalui aplikasi Whatsapp bermula awal Oktober lalu selain suspek bertindak menabur janji manis kepada mangsa.

"Suspek kemudiannya memberitahu mangsa mahu menghantar bungkusan sebagai tanda perkenalan malah mahu menjalinkan hubungan serius," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Ujarnya, susulan itu pada 26 Oktober lalu suspek memberitahu mangsa akan memberi pakej hadiah dan wang tunai AS$50,000 sebagai tanda perkenalan.

"Mangsa seterusnya menerima satu pesanan mesej melalui Whatsapp dari nombor tidak diketahui memaklumkan kiriman barang sudah sampai di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) namun barang berkenaan dirampas oleh kastam.

"Mangsa dimaklumkan supaya membayar kepada ejen dan Kastam bagi melepaskan barang berkenaan.

"Disebabkan teruja, mangsa telah membuat beberapa kali pindahan wang kedalam satu akaun bank milik individu lain dari 30 Oktober sehingga 10 November lalu di sebuah bank di Bahau," katanya.

Artikel Berkaitan:

Chang Hook berkata, pada 11 November, mangsa sekali lagi diminta membuat pembayaran berjumlah RM10,000 tetapi dia tidak berbuat demikian kerana berasa ditipu.

"Mangsa bertindak membuat laporan polis dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan," katanya.