X

Kindly register in order to view this article
!

Menteri Kesihatan mahu berbincang dengan JPA

Dr Dzulkefly Ahmad -Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad telah meminta wakil daripada kementeriannya mengadakan pertemuan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada kadar segera bagi membincangkan mengenai elaun Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK).

Dzulkefly dalam ciapan di laman Twitter semalam menamakan Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye; Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Seri Dr Chen Chaw Min dan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bagi mewakili pihak kementerian untuk berjumpa dengan JPA pada sesi pertemuan itu.

"Saya akan pantau perkembangan perkara ini. Keperluan setiap kementerian pastinya berbeza dan ini wajar dibawa ke Kabinet sekali lagi akhirnya," menurut Ahli Parlimen Kuala Selangor itu.

JPA dalam satu kenyataan kelmarin menjelaskan, pemansuhan BIPK hanya melibatkan pelantikan baharu sahaja mulai 1 Januari 2020.

Menurut kenyataan itu lagi, penerima BIPK sedia ada tidak terjejas dan akan terus menikmati pembayaran BIPK secara Khas Untuk Penyandang (KUP) mengikut kadar sedia ada yang dinyatakan dalam Surat Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 17 Tahun 2007 sehingga meninggalkan perkhidmatan.

Sementara itu, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat perkara itu perlu dibincang semula oleh kerajaan dalam sidang Kabinet pertama pada tahun depan.

“Para menteri juga disyorkan menggunakan ruang kabinet bagi menyatakan pandangan mereka,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Katanya, kerajaan harus mengambil kira keresahan dan kebimbangan yang disuarakan rakyat. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!