Tiada cadangan sedia tandas khas LGBT di Pahang

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan
A
A
A
KUANTAN – Kerajaan Pahang tidak berhasrat menyediakan kemudahan tandas khas bagi golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di negeri ini.

Exco Kebudayaan, Perpaduan, Kebajikan Masyarakat, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin berkata, kerajaan negeri berpendapat tidak ada keperluan berbuat demikian di negeri ini.

“Isu ini perlu diselesaikan dengan pendekatan yang sudah dan sedang dilaksanakan pihak berwajib. Ini termasuk dengan peranan dan bantuan yang dimainkan badan bukan kerajaan (NGO) dan kerajaan Pusat,” katanya di Persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Khairuddin Mahmud (BN-Pulau Manis) yang ingin tahu mengenai keperluan menyediakan kemudahan tandas khas kepada golongan LGBT di Pahang.

Sebelum itu, Khairuddin turut bertanyakan peranan yang dimainkan pihak berwajib bagi membanteras masalah sosial LGBT serta isu masalah mak nyah yang aktif di bandar Kuantan.
Artikel Berkaitan:


Mengulas tentang perkara itu Shahaniza berkata, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) sentiasa menjalankan operasi secara berterusan mengikut Seksyen 33 dan 34 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pahang 2013 dibantu agensi penguat kuasa kerajaan yang lain dan NGO.

“Dalam masa yang sama, pelbagai aktiviti dan program kesedaran atau pemulihan membabitkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP).

“Malah NGO seperti Persatuan Insaf Pahang turut memainkan peranan mengadakan program pemulihan ini seperti ‘Mukayyam’ sejak 2011 sehingga kini dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dibantu masyarakat di Kuantan dari segi idea dan kewangan,” katanya. - Bernama