58 kawasan di Pulau Pinang dilanda banjir kilat

Banjir kilat melanda Kampung Hashim Yahya selepas hujan lebat tadi.
Banjir kilat melanda Kampung Hashim Yahya selepas hujan lebat tadi.
A
A
A

GEORGETOWN - Sebanyak 58 kawasan di negeri ini dilanda banjir kilat selepas hujan lebat kira-kira jam 5 petang tadi.

Kawasan seberang yang terlibat ialah Jalan Juru; Permatang Tinggi, Jalan Betik; Kampung Padang Lalang; Permatang Rawa, Jalan Tembikai dan Lorong Machang Bubok.

Paras air di kawasan tersebut dicatatkan antara 0.1 hingga 0.4 meter.

Sementara itu, di kawasan pulau iaitu di daerah Timur Laut pula, kawasan yang dinaiki air adalah Jalan P Ramlee, Jalan Van Pragh, Jalan Terengganu, Lorong Hijau, Kampung Dodol dan Lintang P Ramlee dengan kedalaman 0.1 hingga 0.2 meter.

Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang Phee Boon Poh berkata, hujan lebat berkapasiti tinggi dengan bacaan 74.5 mm dalam tempoh sejam menyebabkan kawasan yang rendah dinaiki air.

Sebanyak 58 kawasan di Pulau Pinang dilanda banjir kilat selepas hujan lebat pada jam 5 petang tadi.
Sebanyak 58 kawasan di Pulau Pinang dilanda banjir kilat selepas hujan lebat pada jam 5 petang tadi.

Menurutnya, status hujan kumulatif di enam stesen mencatatkan lingkungan 26 hingga 89 mm sementara aras di empat sungai utama mencatatkan lingkungan 6.4 hingga 19.3 meter.

"Aras laut ketika kejadian banjir kilat tadi mencatatkan 0.8 meter. Antara punca kejadian ialah hujan lebat berterusan mengakibatkan sistem perparitan tidak dapat menampung air dan kawasan rendah.

Artikel Berkaitan:

"Buat masa ini, tiada pusat pemindahan sementara (PPS) baharu dibuka," katanya ketika dihubungi tadi.

Tambahnya, selain banjir kilat, sebuah rumah di Kampung Permatang Sintok rosak teruk di bahagian bumbung kerana diterbangkan angin ketika hujan lebat tadi.