X

Kindly register in order to view this article
!

Dipenjara selepas serah kad ATM kepada majikan

Nadzim Johan
A
A

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki tidak menyangka hasratnya untuk mencari pekerjaan menyebabkannya terpaksa meringkuk di penjara gara-gara menyerahkan kad mesin pengeluaran wang automatik (ATM) kepada 'majikan'.

Lelaki yang mahu dikenali sebagai Jeff, 28, berdepan tuduhan penipuan wang menyebabkannya dijatuhkan hukuman penjara empat bulan selepas didapati bersalah di bawah kes penipuan wang.

Bukan itu sahaja, malah Jeff juga terpaksa membayar denda berjumlah RM14,500 terhadap dua pertuduhan di bawah Seksyen 411 Kanun Keseksaan.

Berkongsi sejarah hitam dalam hidupnya itu, Jeff berkata, pada mulanya dia memohon pekerjaan sebagai pemandu syarikat yang iklannya ditampal di dinding sebuah restoran di Bangi, awal April tahun lalu.

Katanya, dia tidak menyangka niat untuk mencari kerja untuk menampung keluarga akhirnya menyebabkan masa depannya gelap selepas menyerahkan kad ATM miliknya kepada individu lain.

"Saya kemudiannya telah menghubungi nombor telefon yang tertera sebelum berjumpa dengan seorang lelaki di sebuah restoran untuk sesi temuduga.

"Individu terbabit kemudiannya memberitahu dirinya diterima bekerja sebagai pemandu syarikat dengan gaji berjumlah RM2,500.

"Lelaki tersebut meminta saya membuka akaun di sebuah bank untuk pembayaran gaji.

“Dia juga memberi saya wang tunai RM250 untuk membuka akaun bank berkenaan selain sentiasa berada di samping saya ketika proses membuka akaun,” katanya yang ditemui di Biro Pembangunan Sosial (BPS), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Bagaimanapun, katanya, setelah urusan membuka akaun itu selesai, lelaki berkenaan telah meminta kad ATM miliknya dengan alasan duit syarikat berada dalam akaun tersebut serta akan memulangkannya semula sebaik saja dia memulakan tugas.

"Bagaimanapun, selepas dua minggu, lelaki tersebut gagal dihubungi.

“Saya tidak mengesyaki apa-apa kerana beranggapan akaun milik saya tiada wang selain tidak pernah memberi nombor pin kad ATM tersebut,” katanya.

Jeff telah dibebaskan pada Mac lalu, namun terpaksa berhadapan dengan dua lagi pertuduhan penipuan wang iaitu di Kelantan dan Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, kepincangan pelaksanaan sistem perundangan adalah agenda nasional yang perlu dikaji semula dan ditangani bagi membanteras sindiket penipuan kewangan.

Menurutnya, undang-undang sepatutnya digunakan untuk mengurangkan kadar jenayah dan meningkatkan rasa selamat dalam kalangan masyarakat.

“Kita merayu pada pihak berwajib utk mengkaji semula kaedah penguatkuasaan undang-undang ini sekali gus melindungi mangsa keldai akaun yang teraniaya.

“Ini bukan sahaja menyebabkan kerugian negara dari segi kewangan malah kerugian modal insan yang seharusnya menjadi aset yang boleh dibangunkan,” katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!