Tiada keperluan calon menduduki semula PT3: KPM

Kenyataan Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini.
Kenyataan Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini.
A
A
A

PUTRAJAYA - Tiada keperluan bagi calon peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) 2019 menduduki semula peperiksaan itu.

Kementerian Pendidikan (KPM) dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, ini adalah kerana pengendalian PT3 adalah sama seperti peperiksaan akhir tahun sekolah dengan menggunakan kertas soalan setara standardnya.

Menurutnya, PT3 merupakan Pentaksiran Pusat (PP) dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dan ia ditadbir oleh sekolah berdasarkan instrumen dan panduan penskoran yang setara yang disediakan Lembaga Peperiksaan.

"PT3 merupakan komponen akademik dalam PBS pada peringkat menengah rendah yang dilaksanakan secara perkongsian akauntabiliti antara Lembaga Peperiksaan dan pihak sekolah.

"Dalam hal ini, KPM memberi jaminan akan sentiasa komited dalam memastikan keadilan kepada calon, kesahan dan kesahihan keputusan PT3 yang akan dijalankan mengikut kaedah dan prosedur standard yang diguna pakai oleh badan pentaksiran dunia," katanya.

Katanya, PT3 akan dilaksanakan seperti yang dijadualkan iaitu untuk mata pelajaran Sains, Pendidikan Islam dan Al-Syariah pada 7 Oktober ini, Sejarah, Maharatal-Quran Kertas 1 dan Usulal-Din (8 Oktober) manakala kertas Bahasa Melayu Kertas 1 dan 2 pada 9 Oktober ini.

"KPM memohon orang ramai memberi peluang kepada calon untuk menduduki PT3 dengan tenang tanpa menimbulkan sebarang isu yang akan merisaukan para ibu bapa dan memberikan tekanan kepada calon,” kata kenyataan itu. - Bernama

Artikel Berkaitan: